h i r d e t é s

Feleslegesen dobnánk ki milliárdokat pszichiátriai szerekre?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Feleslegesen dobnánk ki milliárdokat pszichiátriai szerekre?

2022. július 04. - 11:13

Csupán minden negyedik depressziós ember érzi jobban magát a pszichiátria kezeléseitől, mutatott rá egy új nagyszabású tanulmány. Magyarországon tavaly nyolcmilliárd forintot költöttek antidepresszánsokra, amibőlezek szerint hatmilliárd simán a kukába ment.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Amikor egy gyógyszergyártó cég finanszíroz egy nagyszabású kutatást, szinte előre borítékolható, hogy az eredmények az általuk gyártott tabletták hatásosságát fogják igazolni. Emiatt különösen meglepő, hogy a nemrégiben publikált európai tanulmány, amelynek költségeit egy ismert gyógyszeripari nagyvállalat, a Lundbeck fedezte, éppen a pszichiátriai kezelések hatástalanságáról tanúskodik.

Bár az 1279 depressziós személyt nyomon követő kutatás célja eredetileg az volt, hogy rámutasson az elérhetőkezelések „nem megfelelő kihasználtságára”, sikerült szemléletesen bemutatnia azt is, hogy mire számíthat egy depressziós, ha pszichiáterhez fordul.

Az eredmények szerint a gyógyszeres kezelések 24%-ban okoztak értékelhető javulást, 34%-ban hatástalanok voltak, a betegek fennmaradó 41%-a pedig megkapta a „terápiarezisztens depresszó” diagnózisát. Ez utóbbi stigmatizáló kifejezés azt jelenti, hogy többféle antidepresszáns szert is hatástalannak találtak a páciensnél, így az ő depressziója „ellenáll”a kezeléseknek.

A több európai országból származó (Ausztria, Belgium, Olaszország, Izrael és az Egyesült Királyság) megfigyelt betegek több mint felének egyszerre több pszichiátriai szert is adtak a tanulmány ideje alatt, illetve pszichoterápiával is kiegészítették a kezelést, bár a kimutatás szerint ez utóbbi nem sokban befolyásolta az eredményeket.

Az antidepresszánsoknak viszont számos káros hatásuk is van – például súlygyarapodás, szexuális zavarok és érzelmi tompultság –, és ha egyszer elkezdték, olykor szinte lehetetlen abbahagyni a szedésüket. A tanulmány szerint még a legjobb esetben is a kezelt betegek több mint 75%-a ki van téve az antidepresszánsok káros hatásainak és lehetséges elvonási tüneteinek anélkül, hogy a gyógyszerek előnyeit tapasztalná.

Ezek után joggal merülhet fel a kérdés: miért költöttünk el Magyarországon csak a tavalyi, 2021-es évben nyolcmilliárd forintot (A NEAK adatai szerint) olyan szerekre, melyek egy profin kivitelezett kutatás szerint 75%-ban hatástalanok? Hacsak nem tekintjük hatásnak a mellékhatásokat és az elvonási tüneteket…

A kutatók úgy fogalmaztak, a probléma nem az, hogy az antidepresszánsok hatástalanok, hanem az, hogy ezeket a kezeléseket egyszerűen „nem használják ki eléggé”. Azzal érveltek, hogy a „rendelkezésre álló terápiákat” jobban „ki kell használni”. Ám ha ez tényleg így volna, akkor még égetőbbnek tűnhet a kérdés: az ötvenes évek óta vajon miért nem sikerült a mai napig elérni, hogy a modernnek tekintett csodagyógyszerek segítsenek a mentális problémákon?

Ezt a témát járja körbe alaposan egy másfél órás, nemzetközi dokumentumfilm, amelynek címe: „Halálos profitszerzés – A tudatmódosító gyógyszerezés elhallgatott története”. A film ingyenesen megrendelhető ezen a linken. (Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s