h i r d e t é s

Felfüggesztették az EU-csúcsot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felfüggesztették az EU-csúcsot

2019. július 01. - 08:12

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel - írta az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében vasárnap késő este.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j), Andrej Babis cseh (b2), Mateusz Morawiecki lengyel (b), Peter Pellegrini szlovák (b3) miniszterelnök, valamint Emmanuel Macron francia elnök (j2) a V4+Franciaország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Preben Aamann közölte, hogy a kétoldalú megbeszélések befejezését követően az EU-csúcs folytatódik. 

A szóvivő a tagállami vezetőkkel tervezett bilaterális tárgyalások számát illetően nem adott tájékoztatást. Egy másik diplomata azt mondta, hogy "hosszabb szünetre" számít a plenáris tanácskozáson. A Politico hírportál egy diplomatától úgy értesült, hogy a csúcstalálkozón egyelőre nem értek el előrelépést.

A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak. Az Európai Bizottság következő elnökét az Európai Parlament választja meg, de a jelöltállítás kizárólagos joga az unió alapszerződése értelmében az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsé.

Ennek ellenére a pártcsaládok - a folyamat demokratizálására hivatkozva - a 2014-es tisztújítás előtt csúcsjelölti rendszert vezettek be azzal a céllal, hogy azon pártcsalád jelöltje kapja meg a brüsszeli bizottság elnöki posztját, amelyre az EP-választásokon a legtöbben szavaznak. 2014-ben az állam-, illetve kormányfők többségi szavazással, magyar és brit ellenvetés mellett úgy döntöttek, hogy az Európai Néppárt jelöltjét, Jean-Claude Junckert jelölik a testület élére.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s