fbpx Felrobbant Ukrajna egyik legnagyobb lőszerraktára – Szabotázsakció lehetett | CIVILHETES

h i r d e t é s

Felrobbant Ukrajna egyik legnagyobb lőszerraktára – Szabotázsakció lehetett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felrobbant Ukrajna egyik legnagyobb lőszerraktára – Szabotázsakció lehetett

2017. szeptember 27. - 16:36

 

Kigyulladt, majd felrobbant egy ukrán lőszerraktár kedd éjjel a Vinnyica régióbeli Kalinovka városában, Kijevtől 250 kilométerre délnyugatra. - írja a pestisracok.hu.

Forrás: aljazeera.com

Ez volt Ukrajna második legnagyobb még meglévő lőszerraktára, miután az elmúlt két évben  négy elpusztult már korábban. Kalinovkát és környékét kitelepítették és teljesen lezárták.

Két sérültről tájékoztatott az ukrán katasztrófavédelem.

Az első robbanások kedd este helyi idő szerint 10 órakor történtek.

Az ukrán vezérkar több tisztje a helyszínen van, Viktor Muzenko vezérkari főnök mindenkit nyugalomra intett, mondván a régiós és helyi hatóságok kézben tartják a helyzetet. A raktárban 188 ezer tonna lőszer volt. A robbanásról egy videó is felkerült a Facebook-ra, ez ITT látható.

Az ukrán védelmi miniszter szerint szabotázs okozhatta a kalinovkai tüzet, amely robbanáshoz vezetett.

Nagy csapás ez Ukrajna védelmi képességére, rendkívüli intézkedésekre és döntésekre lesz szükség

– ezt már Jurij Butuszov katonai újságíró, a Cenzor.net főszerkesztője írta Facebook-oldalára.

A hadsereg által biztosított tűzoltók igyekeznek megfékezni a lángokat.

A hatóságok a város és a környékbeli falvak lakosságát is kitelepítették, kora reggelig 30 ezer embert evakuáltak, lekapcsolták az áramszolgáltatást is. Vjacseszlav Abroszkin országos rendőrfőnök közlése szerint Vinnyica, Zsitomir és Hmelnyickij régiók rendőrsége is részt vesz a műveletben.

Kalinovka 50 kilométeres körzetében teljes magasságban lezárták a légteret, valamint a Zsitomir és Mogiljov között vezető főutat is.

Ez a negyedik lőszerraktár, amely felrobbant Ukrajnában az elmúlt két évben, ebből három idén. Öt napja Donyeck térségében, Novojanszolban történt hasonló eset, a háborús zóna közelében lévő Harkovi régióban, Balaklija városában pedig idén március 23-án robbantak fel lőszerraktárak.

Az eddigi legsúlyosabb eset 2015. október 29-én történt, a harcok sújtotta Luhanszk közelében lévő Szvetovo városban. Az ottani robbanásokban több, mint 3000 lakóház és 60 toronyház sérült meg, és 10 kilométeres körzetben terjedt el a tűz.

A Mariupolnál harcoló ukrán egységek katonai lőszerraktára ugyancsak elpusztult már, de nem a frontvonal mögötti robbanásban, hanem a donbasszi harcok során.

Frissítés: drónnal támadhattak

A tűzzel és robbanással összefüggésben két sérültről tájékoztatott az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat, az eddigi jelentések szerint négy lakóházban keletkezett tűz a becsapódó lövedékektől, délelőttig valamennyiben eloltották a lángokat.

A robbanás helyszínén 700 tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén, a délelőtti órákban még percenként három újabb robbanásról érkeztek hírek.

A katonai ügyészség szándékos bűncselekménynek, diverziónak minősítette az esetet

– közölte Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője.

Jurij Birjukov, az ukrán államfő tanácsadója a Facebookon azt írta, hogy a raktár felrobbantását az elkövetők vélhetően egy drón, azaz pilóta nélküli repülőgép segítségével hajtották végre.

Egy őrségben lévő katona ugyanis drónra utaló gyanús zajról tett jelentést néhány másodperccel azelőtt, hogy megkezdődtek a robbanások.

pestisracok.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s