fbpx Felszólította az ENSZ a kormányt a menedékjogot érintő törvény visszavonására | CIVILHETES

h i r d e t é s

Felszólította az ENSZ a kormányt a menedékjogot érintő törvény visszavonására

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felszólította az ENSZ a kormányt a menedékjogot érintő törvény visszavonására

2020. június 30. - 09:44

 

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint aggasztó az az új magyarországi jogszabály, amely a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szól. - írja a 168ora.hu.

Illusztráció: flickr.com Fotó: Rebecca Harms

 A szervezet szerint ez a jogszabály még jobban ellehetetleníti azok hozzáférését a menekültügyi eljáráshoz, akik háborúk és üldöztetés elől menekülnek, pedig az már azt megelőzően is súlyosan korlátozva volt - írja a hvg.hu.

Az új jogszabály értelmében

mindazokat az embereket, akik azzal a szándékkel érkeznek Magyarország határára, hogy ott menedékjogot kérjenek, elküldik,

és egy meghatározott magyar nagykövetségre irányítják, hogy ott jelezze ezt a szándékát. A szervezet úgy látja, ez az eljárás veszélyeztetheti a menedékkérőket, visszakényszeríthetik őket abba az országba, ahonnan az életveszély elől elmenekültek, vagy más módon sérülhetnek a jogaik. Mindez az 1951-es Menekültügyi Egyezmény, illetve számos más olyan nemzetközi és regionális jogi egyezmény megsértését jelentené, amelyeknek Magyarország az aláírója – olvasható a szervezet közleményében.

Azt is írják, amikor egy állam a határán kézhez kap egy menedékkérelmet, a nemzetközi és az európai unió jog alapján köteles legalább ideiglenesen beengedni az ország területére az illetőt, arra az időre, amíg a menedékkérelmét kivizsgálják. Ha nem teszi, azzal mind a menedékkérelemhez való jogot, mind a visszakényszerítés tilalmának alapelvét semmibe veszi. Az ország területéhez való érdemi hozzáférés kulcsfontosságú előfeltétele annak, hogy egy ember élhessen a menedékkérelemhez való jogával.

Ezek az alapvető aggodalmak alapján felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy mielőbb kezdeményezze a szóban forgó jogszabály visszavonását, és vizsgálja felül a menekültügyi rendszerét,

annak érdekében, hogy azt összhangba hozza a nemzetközi menekült- és emberi jogi jogszabályokkal, valamint az európai uniós joggal” – mondta Gilian Triggs, az UNHCR-nek a menekültek védelméért felelős helyettes főbiztosa.

168ora.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s