h i r d e t é s

Focipályán landolt a a mentőhelikopter, mert az EU-s pénzből készült leszállón strandágyak voltak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Focipályán landolt a a mentőhelikopter, mert az EU-s pénzből készült leszállón strandágyak voltak

2022. augusztus 17. - 07:48

Fonyód fideszes polgármestere szerint sosem volt leszállásra alkalmas a térkőből kirakott, nagy H-val megjelölt rész.

Forrás: Google Streetview

Vasárnap mentőhelikoptert riasztottak Fonyódra, ahol nyolc évvel ezelőtt egy EU-s pénzből finanszírozott strandfelújítás részeként kialakítottak egy mentőhelikopter-leszállót is. A mentők mégsem ott, hanem egy közeli focipályán landoltak. A Telex egyik olvasója a helyszínen meglepetten tapasztalta, hogy az EU-s pénzből felújított, majd fizetőssé tett, homokos partú Panoráma strand mentőhelikopter-leszállóján bérelhető ágyakat helyeztek el. A város fideszes polgármestere szerint sosem volt leszállásra alkalmas a térkőből kirakott, nagy H-val megjelölt rész. Az Országos Mentőszolgálat a zsúfoltsággal indokolta, hogy arrébb landoltak a légimentők.

Vasárnap délután 3 óra körül értünk Fonyódon a vasútállomás melletti sorompóhoz, amit épp előttünk engedtek le. Várakozás közben azt vettük észre, hogy a mentőhelikopter többször is lassan körbemegy, helyet keres a leszálláshoz” – így kezdte a beszámolóját a Telex egyik olvasója, aki tudta, hogy a Panoráma strand felújításakor néhány évvel ezelőtt készült egy helikopterleszálló, kicsit furcsállta a jelenetet, de ekkor még nem tulajdonított különösebb jelentőséget neki. (A képet ide kattintva nézheti meg.)

Mivel látta, hogy arrébb, a kutyás strand irányában, a vízirendőrségnél mentőautó is állt, ezért azt feltételezte, hogy csak a riasztás helyszínéhez próbálnak minél közelebb leszállni a légimentők. Akkor lepődött meg igazán, amikor beért a Panoráma strandra:

A Telex megkeresésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóosztálya megerősítette, hogy múlt hét vasárnap mentőautót és mentőhelikoptert is riasztottak Fonyódra, a beteget az első ellátás után stabil állapotban, mentőautóval vitték a mentőhelikopterhez, mellyel ezután kórházba szállították. Bár rákérdeztünk arra, hogy a mentőhelikopter pilótájának mennyi ideig kellett leszállóhelyet keresnie, erre nem kaptunk választ. Azt viszont közölték, hogy „a mentőhelikopterek pilótái minden aktuális körülmény figyelembevételével a pillanatnyilag legalkalmasabb, legbiztonságosabb leszállóhelyet választják a landoláshoz.

Ebben az esetben a Panoráma strandon tartózkodó nagyszámú ember és azok elhelyezkedése miatt a helyi futballpályán szálltak le.

A polgármester nem tudott a helikopteres mentésről

Mivel a Panoráma strand a fonyódi városüzemeltetéshez tartozik, a helikopteres mentéssel kapcsolatban megkerestük a város fideszes polgármesterét. Hidvégi József telefonon azt nyilatkozta a Telexnek, hogy

  • a helikopterleszállót 2014-ben építették meg, amikor az egész strandot EU-s támogatásból fejlesztették,
  • 2015-ben egyetlen alkalommal megpróbált a Panoráma strandon leszállni egy helikopter, de annyira felkavarta a homokot a játszótérről, illetve a strandfoci- és strandröplabdapályákról, hogy végül a 300 méterrel arrébb található, füves sportpályán tudott csak landolni,
  • mivel a standfelújítási pályázat részeként készült el a leszálló, hiába derült ki, hogy leszállásra alkalmatlan, évekig üresen kellett hagyni a nagy H-val megjelölt, térköves részt (a Google utcaképe szerint tavaly nyár elején még valóban üres is volt),
  • idén viszont már kerülhettek oda bérelhető napágyak, ugyanis 2021-ben lejárt a pályázatban kötelezően vállalt, 5 éves fenntartási időszak.

A polgármester azt mondta, hogy a Telex megkeresése előtt nem hallott arról, hogy a hétvégén Fonyódon helikopteres mentésre volt szükség. Abban viszont biztos volt, hogy az első sikertelen leszállási kísérlet óta nem próbált meg helikopter landolni a Panoráma strandon, mivel a város azonnal jelezte, hogy nem alkalmas erre a terület, és kérték is, hogy ezt a pontot vegyék ki a légimentők listájából. (Telex)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s