fbpx Folytatjuk: Jön az V. Globális Klímasztrájk | CIVILHETES

h i r d e t é s

Folytatjuk: Jön az V. Globális Klímasztrájk

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Folytatjuk: Jön az V. Globális Klímasztrájk

2020. március 09. - 15:48

 

Felvetődhetett már a kérdés sokakban azóta, hogy a magyar kormány bejelentette év elején nálunk Klíma stratégiáját, hogy mégis miért nem állunk le. Pedig a válasz igen egyszerű. Mert nem elegek a bejelentett tervek, legyünk mi a térképen egy porszem, más országokhoz képest.

Forrás: Fridays For Future Magyarország ‎V. Globális Klímasztrájk - Budapest / Facebook

 „Mert az embereknek kell megváltozni igazán, hogy legyen értelme az egésznek” 

Nem ad bizalomra okot, hogy nem védjük meg a meglévő erdeinket, vagy zöld területeinket, holott erre lenne inkább szükség nem pedig új fák ültetésesére, ami rosszabb esetben kicsavarva végzi egy pusztító orkán után, mert a regenerációra nincs sok időnk. 

„Kormányrendelet jelent meg ma, többek között több ponton módosítják a Liget Budapest végrehajtásáról rendelkező 2013-as kormányhatározatot. Eszerint a Hermina úti üzemeltetési központ felépítése is kiemelt kormányzati beruházás lesz, a Városligetben az építkezésekkel összefüggő felvonulási épület OTÉK előírások és építési engedély nélkül építhetők, és annak az épületnek a használatbavételi engedélyéig fenn is tarthatók, amelynek építkezését kiszolgálják, a kivágott fák helyett kötelezően előírt fapótlások határidejét pedig kitolták 2022 végéig.”

Forrás: Városliget (2020.02.29.)

Nincsenek már évtizedek attól, hogy tartós hőhullámaink, és száraz vízhiányos nyaraink legyenek.  Minden beton felület építése egy újabb szög klímánk koporsójába, csak hogy felfogjuk a dolgok lényegét, és őriznünk kell azt, ami még megvan. Közben meg felkészülni az elkerülhetetlen változásokra.

Nem ad bizalomra okot, hogy a fenntarthatóság szemlélete alapján egyre több vállalkozás vallja magát annak és festi magát zöldre, de az sem kielégítő hogy a védekezések és fejlesztések támogatására kapott összegeket nem szakemberek kapják készhez, hanem azok, akik már amúgy sem tudnak mihez kezdeni vagyonaikkal, de beszállnak a „zöld buliba”, ha onnan csurran cseppen valami.

Most már nem szitokszó a Zöld, nem egy liberális összeesküvés vagy gyíkemberek manipulációja, mert tavaly még minden további hűhó nélkül leköpték azokat, akik ki mertek állni a Földért. Éppen ezért a képmutatás magas iskolája a 2050-ig meghirdetett klímacsomag.

Mit akarunk mégis, mikor lesz vége a tűntetés sorozatoknak?

Változnunk és Változtatnunk kell, életvitel szerűen, mindenki érdekében. Közel 8 milliárdan élünk ezen a bolygón, de sokáig a meglévő feltételek mellett ez nem fog így tovább működni. Már most sem működik, ha azt érzékeljük, hogy népek nemzetek vesztik el otthonaikat és hánykolódnak a tengeren mi pedig fegyvert rántunk segítség helyett. És ennek oka is a klímaváltozás, ha tönkremegy a mezőgazdaság, víz és élelemhiány és abból következő belső vándorlás majd fegyveres konfliktus tör ki.

Bele gondolt már valaki is mi lesz, ha sorra tűnnek el a szigetek és tengerparti városok lakói, milliói kényszerülnek beljebb és annak milyen hatása lesz a társadalomra és a gazdaságra?

Mi azt akarjuk, hogy ne veszítsük el az emberségünket a közeledő katasztrófákban, közben próbáljuk megmenteni maradék természeti kincseinket és megőrizni a biodiverzitásunkat. Mi azt akarjuk, hogy fejlődő és haladó szellemű lényekként kiváltsuk a fosszilis energiahordozókat, és ezt semmilyen lobbi, vagy politika ne akadályozza meg, és legyen törvényileg büntetendő, ha mégis megpróbálják.

Mi jogot akarunk szerezni a Föld lakóinak a túlélésre, és szankciókat kivetni a bűnösökre. Ezen kell együtt dolgoznunk, minden generáció minden szülötte, hogy egy civilizációként viselkedjünk felelősségünk tudatában és ez csak úgy megy, ha az oktatást a jövő érdekében prioritássá tesszük.   

Mostanra tiltólistán végezte Greta Thunberg is nálunk a médiában, de hiába minden, mindenkit már nem lehet letiltani, főleg ha az saját gyereked és unokád, aki próbál jobb belátásra bírni, amikor kér téged, hogy figyelj oda a világban zajló eseményekre. A tényeket fel kell fogni és megemészteni. 

Ezúttal a szervezők egy jó félnapos rendezvényt ígérnek Április 24.-re péntekre, 13:30-16:00-ig a tervezetten. A részletes felhívást itt találjátok.

Reméljük, addigra a Korona vírus is lecsengő félben lesz, mert a világ mozdulni fog újra, meg kell mozdulnia, és a fiatalok meg fogják tenni újra és újra, mindaddig, míg a be nem lobban a felelősség szikrája, amit az otthonunkért és környezetünkért érzünk.


 

Kommentek

h i r d e t é s