h i r d e t é s

Francia fegyverüzlet Románia Schengen-tagságért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Francia fegyverüzlet Románia Schengen-tagságért

2017. augusztus 26. - 08:26

 

A kölcsönös hízelgés jellemezte Emmanuel Macron csütörtöki bukaresti látogatását, amelyen a francia elnök támogatásáról biztosította Románia régóta halogatott schengeni csatlakozását, cserébe vendéglátói fegyvervásárlási szándékukról biztosították a párizsi vendéget. - írja a magyar Nemzet

Klaus Johannis román elnök (j2) és felesége, Carmen (j) fogadja Emmanuel Macron francia államfőt és feleségét, Brigitte-et Bukarestben 2017. augusztus 24-én - Fotó: Bertrand Guay / AFP

A kelet-közép-európai körúton tartózkodó Macron személyében egy éven belül már a második francia államfő tette tiszteletét Bukarestben Francois Hollande tavaly szeptemberi vizitje után; igaz, addig húsz évet kellett várniuk erre a románoknak.

A román kollégájával, Klaus Johannisszal közös sajtótájékoztatóján a francia elnök közölte, Románia régóta megérett a schengeni övezethez történő csatlakozásra. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a belső határellenőrzés nélküli övezet jelenleg nem működik jól, és arra kérte román partnereit, hogy vegyenek részt a megreformálásáról szóló vitákban. Noha Macron igyekezett meggyőzni Bukarestet arról, hogy támogassa a munkavállalók kiküldetési irányelvének módosítására vonatkozó – már az elnökválasztási kampányban is emlegetett – javaslatát, csalódására Johannis úgy nyilatkozott: jelenleg nem alakított ki pro vagy kontra álláspontot a kérdésben. – A külföldre delegált munkavállalók jelenlegi rendszere, amelyben bizonyos országok profitálnak a bérek közötti különbségekből, Románia és Európa számára egyaránt káros. Az Európai Unió felrobbanhat a szociális és adóügyi dömping miatt – szögezte le a francia elnök.

Már Macron bukaresti látogatása előtt kiszivárgott, hogy Románia helikoptereket és légvédelmi rakétákat készül vásárolni francia cégektől. Nagyszabású haderőfejlesztési terve keretében – amelyre a román hatóságok mintegy tízmilliárd eurót szánnak a következő tíz évben – Bukarest kis és közepes hatótávolságú rakétákat vesz az MBDA hadiipari vállalattól, amelyről a bukaresti sajtó azt állítja, hogy gyártósort hozhat létre az országban. Az államfők jelenlétében nyélbe ütött fegyvervásár egyféle kompenzálásként is felfogható Románia részéről európai partnerei irányában, tekintve, hogy az ország elsősorban amerikai haditechnikára költi az eurómilliárdokat: 36 F–16-os vadászgépre, Patriot rakétavédelmi ütegekre, hadihajókra, harckocsikra, csapatszállító páncélosokra. Nem véletlen, hogy Serge Durand, az Airbus Helicopters Group az erdélyi Vidombákon létesített helikoptergyárának igazgatója szóvá tette a francia sajtóban, miszerint Románia egyetlen darabot sem rendelt még a Brassóhoz közeli üzemtől, ehelyett az amerikai Bellnek tett ajánlatot. A Francois Hollande volt francia államfő jelenlétében tavaly ősszel felavatott, 50 millió eurós beruházásból felépült vidombáki üzemben Superpuma H215-ös, főleg rendőrségi és védelmi célokra használható helikoptereket gyártanak. Most eldőlt, hogy az Airbus ötről tizenöt évre hosszabbítja meg a brassói IAR repülőgépgyárral kötött kizárólagossági szerződését, ennek a feltétele az, hogy az üzem tíz év alatt 50 helikoptert szállítson le Romániának.

 

Szerző: Rostás Szabolcs (Kolozsvár) / mno.hu


 

h i r d e t é s