h i r d e t é s

Függetlenül a változásért

Olvasási idő
10perc
Eddig olvastam
a- a+

Függetlenül a változásért

2018. március 19. - 14:31

Az esztergomi közélet egyik meghatározó alakja függetlenként állt bele az országgyűlési választási kampányba. Hisz az emberekben, a változásban és a függetlenségben, azonban a választás napjáig vezető úton több harcra kényszerül az ellenzéki pártokkal, mint a közös ellenséggel, a Fidesszel. Cserép Jánossal beszélgettünk.

Cserép János, Esztergom független országgyűlési képviselő-jelöltje

Miért a Momentummal indult, és miért döntött úgy, hogy végül függetlenként indul?

Bár 2007 után nagyon komolyan részt vettem az esztergomi politikai közelharcban, 2012-től nem vállaltam ilyen látványos konfrontációkat a helyi közéletben. Az általam indított helyi hírportál (szeretgom.hu) szerkesztését kollégáimra bíztam - az oldal függetlenségét megtartva folyamatosan fontos csatornája volt az évek során valamennyi helyi politikai erőnek. Miközben szoftverfejlesztő cégünk komoly kisvállalkozássá fejlődött, Esztergom közéletét  egyre inkább a tehetetlenség és közömbös letargia jellemezte. A civilek elleni kormányzati támadások azonban engem is komolyan felháborítottak 2017 tavaszán, de a budapesti tiltakozások és tüntetések idején Esztergomban senki nem állt ki, hogy tiltakozzon a kormányzat civilellenessége miatt. Itt voltunk, itt vagyunk sokan, akiket ugyanúgy felháborított a kormányzati propaganda, az országunk visszatérése az orosz érdekszférába, de már azt sem tudtuk, hol és hogyan találhatunk egymásra.

A Momentum pont akkoriban kezdte el a vidéki terjeszkedést, amikor bennem is újra felébredt a tenni akarás vágya. Elkezdtünk beszélgetni, elhittem a párt  “haladjuk meg a bal és jobb” üzenetét, amely rezonált arra a gyakorlatra, amit 2006 után a Szeretgom-mal képviseltem Esztergomban. Tag lettem, sok briliáns elmét és értékes fiatalt ismertem meg fél év alatt, de komoly vitáim is adódtak sokakkal a párt választási stratégiája miatt.

A Momentum küldöttgyűlése tavaly augusztusban hozott egy határozatot, amely szerint sem együttműködni, sem koordinálni nem szabad a pártnak más szervezetekkel. Én egész ősszel azt próbáltam megértetni sokakkal, hogy ez a döntés ebben a formában zsákutca, és így nem lehetek jobb meggyőződésem ellenére a Momentum jelöltje a Komárom-Esztergom megyei 02. OEVK-ban. Ez vezetett végül a függetlenként induláshoz, egyúttal a pártból is kiléptem. Az idő, úgy érzem, engem igazolt: az elmúlt hetekben már a párt elnöksége is teljesen mást kommunikál a sajtóban, mint amit a belső döntéshozó fórumok képviselnek ebben a kérdésben.

Januárban választhattam volna azt is, hogy hátralépek és nem állok bele ebbe a történetbe, de mikor világossá vált, hogy a régi pártok ugyanazt a bukott felállást állítják hadrendbe, akiket négy évvel ezelőtt játszi könnyedséggel győzött le Völner Pál, kötelességemnek éreztem felvállalni függetlenként a jelöltséget és alternatívát mutatni azokhoz képest, akik itt egyszer már nagyon csúnyán leszerepeltek. Úgy gondolom, egy független jelölt integrálóbb, kevésbé megosztó tud lenni, mint a pártok 2014-ben egyszer már elbukott jelöltjei.

Nem gondolja, hogy egy kissé későn állt bele a jelöltségbe?

Egy versenynél nem az számít, mikor érünk oda a rajtvonalhoz, hanem az, hogy milyen képességekkel vágunk neki a távnak. Ha úgy vesszük, október óta jelölt vagyok, január óta pedig független jelölt. De nem vagyok főállású politikus - van a politikától teljesen független megélhetésem, egzisztenciám, amit a politikai szerepvállalás sem befolyásol. Olyan családi tulajdonú céget vezetek, amelyik függetlenül tud működni a hazai eseményektől, és amely lassan egy tucat magyar család megélhetéséről gondoskodik.

Vállalkozóként alapvetően piaci szemlélettel tekintek sok mindenre, így a politikára is. Számomra nem a ráfordítás az érték, hanem az eredmény. Nem szokásom elismerni teljesítményként azt, aminek nincs látható eredménye.

Ha így nézzük, ennek tükrében ellenzéki jelölttársaim közül én vagyok az egyetlen, aki bármi érdemleges politikai eredményt fel tud mutatni a körzetből. Sem Nunkovics Tibor, sem Vadai Ágnes nem teremtett semmi kézzel foghatót ezen a 30 településen politikai értelemben. Lehetnek rajongóik. De nem ismeri egyikük sem Esztergom problémáit, sokszor csak az országos témákat és paneleket puffogtatják a helyi ügyek helyett. Négy évente szépen mosolyognak a szórólapjaikon és a plakátokon, és azt hiszik, hogy az embereknek ennyi elég. A biztos pártszavazóknak elég is. De ők is csak egy kisebbség. És a szavazók kétötöde nem  igazán tud közülük választani. Én sem tudnék.


Cseréj János családjával

Mit ajánl a választópolgároknak Esztergomban és Esztergomon kívül?

Sok minden, amit Esztergomnak ígérni tudok, egyben a körzet egészének is szól, hiszen ez a város a körzet központja. Esztergom jóléte, prosperitása erősen kihat a környező településekre is.

Függetlenként engem nem köt egyetlen párt budapesti központjának akarata sem. Völner Pál számtalan esetben szavazott a frakciófegyelem miatt Esztergom és a körzet érdekei ellen. Megszavazta az Alkotmánybíróság székhelyének Budapestre vitelét. Megszavazta az egymilliárdos inkasszót eredményező Lex Esztergomot. Megszavazta az M10 gyorsforgalmi út tervének elhalasztását. Számtalanszor bizonyította, hogy számára a párt érdekei fontosabbak a körzet érdekeinél. A többi pártjelölttől sem várható el, hogy konfliktus esetén a körzet érdekeit nézze, és ne a pártjának fogadjon szót a választópolgárok helyett. Én a képviselői irodámat is Esztergomban fogom megnyitni, és annak erőforrásait meg kívánom nyitni a körzetben működő civil szervezetek felé is. Hasonlót a pártok jelöltjei még ígérni sem tudnak.

Fontos célként tűztem magam elé a Szent István Gimnázium újraélesztését. Nagyon hiányzik, nem csak Esztergomnak, de a környező települések tehetséges fiataljainak is ez a Fidesz által kivégzett intézmény.  A központosított oktatási rendszer miatt ezt a célt csak országgyűlési képviselőként lehet érdemben megvalósítani. Az oktatás minőségének javítása egyébként is rendkívül fontos feladat: a kivándorlás lassítása vagy megállítása csak úgy lehetséges, ha a fiataloknak olyan szakmákat tudunk megtanítani, amik itthon is perspektívát, jó megélhetést tudnak nyújtani. Ezt felismerve egy további célom egy műszaki felsőoktatási központ létrehozásának támogatása Esztergomban, építve a már meglévő középfokú műszaki hagyományokra. Erre alapozva a régiónk sokkal jobban meg tudná tartani a fiataljainkat, településeink magas hozzáadott értéket előállítani tudó cégeket, vállalkozásokat vonzanának be, ami az egész helyi gazdaságot fel tudná pörgetni. Ez egyébként személyes tapasztalatom: én magam is egy ilyen céget vezetek, építek, amivel amerikai ügyfeleknek dolgozunk és a megtermelt nyereségünkből helyi szolgáltatásokat, helyi termékeket fogyasztunk, helyi kezdeményezéseket támogatunk.

Az egészségügyi reform elmaradása az elmúlt nyolc év legnagyobb politikai mulasztása volt. Úgy tűnik, már az sem érdekli a kormánypártot, hogy a legmegbízhatóbb szavazóit jelentő korosztály ennek következtében egyre fokozódó iramban veszíti el tagjait. Függetlenként minden olyan kormányzati reformot támogatni fogok, ami a helyes irányba mutat, ami többlet forrásokhoz juttatja az ágazatot, ami valódi béremelkedéshez vezet az egészségügyben, vagy ami növelheti az egészségügyi költségvetés forrásait. Fontosnak tartanám az EHO (egészségügyi hozzájárulás) adónem átalakítását - ez az adó ugyanis ma úgy többkulcsos, hogy minél több valakinek a jövedelme, annál kisebb kulcson adózik az illető. Az EHO ugyanis maximalizálva van évente 450 ezer forintban: tehát nagyjából 3,2 millió forint fölötti vállalkozói jövedelem fölött effektíve nem kell adózni például az osztalékjövedelem után. Ráadásul ez a 450 ezer forintos határ egy évtizede ugyanennyi, a politikusok nem emelik, nem követi az inflációt. Mészáros Lőrinc, ha kivesz 20 milliárd forint osztalékot, ugyanúgy 450 ezer forint EHO-t fizet utána, mint Kovács József kisvállalkozó, aki a 3,5 millió forintos osztaléka után fizeti ugyanezt. Ez minden, csak nem igazságos rendszer. Országgyűlési képviselőként az egyik első javaslatom lenne ennek az adónemnek az átalakítása, az EHO adókulcsának csökkentése és egyben a felső határ megemelése vagy akár teljes eltörlése. Önmagában ez az egy intézkedés potenciálisan több tízmilliárd forintnyi extra forrást juttatna az egészségügynek.

Fontos lenne újra napirendre venni az M10 gyorsforgalmi út kérdését is. Az évek óta ígért R11 gyorsforgalmi út több kistelepülés közlekedési gondjait meg fogja oldani, de épp Budapestet nem fogja közelebb hozni a városainkhoz. Sokkal több forrást kell biztosítani az önkormányzatok részére kerékpárutak fejlesztésére is. Össze kell kötni kerékpárúttal minél több települést a körzetben: Dömös-Esztergom, Tát-Esztergom, Esztergom és Esztergom-kertváros, Tát és Tokod (beleértve a tokodi pincéket is) kerékpárúti kapcsolatának megteremtése lenne az első prioritás ebben a munkában. Botrányos állapotban van a körzet tömegközlekedési hálózata is, amit tovább fog rontani az esztergomi intermodális csomópont létrejötte: ezekre a problémákra is kiemelt figyelmet szeretnék fordítani.


Cserép János Balányi Bibiánával, a Mensa International elnökével

Még mindig rengeteg család él ebben a körzetben létminimum alatt, hátrányos helyzetben. Részükre felzárkóztató programok indítását tervezem együttműködve az egyes önkormányzatokkal, a körzet minden olyan településén, ahol erre igény és lehetőség lenne. Esztergomban például csak az önkormányzatnak nagyjából 600 hektárnyi nem használt, parlagon lévő, erdősödő külterületi és zártkerti ingatlana van, amelyen ökológiai mezőgazdasági célú termelést lehetne beindítani, részben a közmunkaprogramra, részben piaci forrásokra, részben a területalapú támogatásra alapozva. Településenként kell megtalálni azokat a területeket, ahol egy-egy ilyen program beindítható: ez munkahelyeket teremt és növeli a települések forrásait, az ökológiai szemlélet pedig egészségesebb ételt tesz az asztalra.  Egy hasonló kezdeményezésről tudok Magyarországon: Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere az elmúlt 6 évben hozta létre hasonló módon a BioSzentandrás nevű programot, vele már egyeztettem is arról, hogy együtt ezt országos szintű programmá tudnánk szervezni. Egyébként ő is jelenleg országgyűlési képviselőjelölt az Új Kezdet színeiben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 04. választókerületében. Ezúton is sok sikert kívánok neki, mert hiszem olyan emberekre van szüksége a magyar politikának, akik már bizonyították, hogy a közösség érdekeit tartják szem előtt.

Vannak további témák, amikkel foglalkozni szeretnék, mint amilyen a panelprogram újraindításának elérése (Esztergom ebből korábban szinte teljesen kimaradt politikai okokból), vagy a Vaszary Kolos Kórház környéki parkolási káosz megoldásának elősegítése - ezekről bővebben a honlapomon lehet olvasni.

Milyen politikai ambíciói és tervei vannak?

Amikor eldőlt, hogy függetlenként fogok elindulni ezen a választáson, az első személy, akit felkerestem és akinek a tanácsait kértem, Kész Zoltán volt, Veszprém független országgyűlési képviselője. A Momentumban sem én voltam az egyetlen olyan, aki kilépett, vagy épp a kilépését fontolgatja. Tudunk egymásról, rendszeresen beszélünk, és rendszeresen tervezzük a “hogyan-továbbot”.

Kezd kialakulni egy országos, sőt határon túliakat is magában foglaló hálózat, független és tettre kész emberekből: helyi politikai aktorokból, vállalkozókból, gondolkodókból. A közös pont az, hogy nem félünk sem a Fidesztől, sem a status quo megbomlásától és elegünk van abból, hogy a pártok érdekeik által vezérelt viselkedésükkel nem képesek érvényesíteni a választók többségének az akaratát. Ez pedig nem más, mint ennek a velejéig romlott rendszernek az eltakarítása. Ennek érdekében, ezzel szemben akarunk egy életképes alternatívát megfogalmazni.

Mit gondol arról, hogy egy újabb fideszes kormányzás alatt mit tud tenni a körzetért, milyen lehetőségekkel számol?

Nem hiszek benne, hogy a Fidesznek újra kétharmada tud lenni április 8 után. Arra is komoly esély lenne, hogy egyszerű többsége se legyen, ha a pártok képesek lennének a haza érdekét nézni a saját érdekük helyett. A Fidesz túl van az inflexiós ponton: leszálló ágba lépett, hívei az elmúlt nyolc év kormányzása miatt fuldokló egészségügyi rendszer miatt is elképesztő mértékben fogynak. Ráadásul a pártnak politikusi utánpótlása sincs, az értelmiségből szinte már csak azok állnak ki mellette, akiknek ehhez anyagi érdeke fűződik.

Helyzetértékelés; lát arra esélyt, hogy olyan ellenzéki együttműködés valósuljon meg Esztergomban, mint korábban Hódmezővásárhelyen?

Mindig elfelejtjük, de ilyen együttműködés 2010-ben épp Esztergomban valósult meg először az országban. Annak ráadásul én magam is aktív előidézője, kulcsszereplője lehettem.

Nem indultam volna el függetlenként ezen a választáson, ha nem látnék rá újra esélyt. Az Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint körzetünkben a választópolgárok 42%-a nem tudja még, hogy kire szavazzon, és ezen a skálán a Fideszre biztosan szavazók aránya csak 21%. A pártok jól láthatóan nem hívei annak, hogy lemondjanak jelöltjeik töredékszavazatáról, de ettől még az ellenzéki együttműködés - melyet Hódmezővásárhelyen is a szavazók hoztak létre, nem a pártok - még működhet a szavazófülkékben és matematikailag minden esély megvan így is Völner Pál legyőzésére.

Mi lenne az első dolog, amit megtenne a Parlamentben az első munkanapján?

A Szent István Gimnázium újraindítása érdekében kezdeményezném a kapcsolatfelvételt a kormányzat oktatási miniszterével és a lehetséges fenntartókkal. És megkeresném a teremben Üveges Gábort, akit remélhetően szintén megválasztottak az új országgyűlésbe, és kitalálnánk az ütemezést a BioSzentandrás program országos kiterjesztésére.