h i r d e t é s

Ganz vízturbinák Oroszországba

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ganz vízturbinák Oroszországba

2020. április 09. - 14:37

 

Három vízturbinát szállított a Ganz EEG Kft. egy dél-oroszországi vízerőmű számára

A Roszatom magyarországi gépgyártó leányvállalata, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. (Ganz EEG Kft.) három, egyenként 1,8 MW teljesítményű, Kaplan-turbinát gyártott az Oroszország déli részén fekvő Sztavropoli határterület barszucskovói vízerőműve számára. Az utolsó turbinát 2020. április 3-án szállította le a vállalat.

A turbinákat az oroszországi vízerőműveket üzemeltető Ruszgidro vállalat rendelte meg. 

A Ganz EEG Kft.-nek két éven belül ez már a második megrendelése volt a térségből, amivel bekapcsolódott az orosz kaukázusi régió kis teljesítményű vízerőmű-hálózatának fejlesztésébe. A most leszállított propeller alakú járókerékkel szerelt Kaplan-turbinák egyenként 22 tonna tömegűek. A turbina járókerekének átmérője 1,8 méter, 12,5 méteres esés és másodpercenkénti 16 köbméter vízhozam esetén a hatásfoka 91,75%.

Legutóbb 2018-ban két hasonló, egyenként 2,9 MW teljesítményű turbinát gyártott a budapesti vállalat egy másik, észak-kaukázusi vízerőmű számára.

"A megújuló energiaforrások iránti növekvő igény és a kis teljesítményű vízerőművek környezeti előnyei miatt arra számítunk, hogy az ilyen típusú berendezések iránt az elkövetkező évtizedekben stabil lesz a kereslet" – közölte a jelenlegi projekt lezárása kapcsán Oleg Russzkih,, a Ganz EEG Kft. ügyvezető igazgatója.
A Ganz EEG Kft. orosz-magyar vegyesvállalat, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern Atomenergomas gépipari csoportjának tagja, az 1844-ben alapított Ganz vállalatok energetikai gépgyártó részlegének jogutódja. A vállalat egyik fő profilja a vízgépek – szivattyúk, vízturbinák, vízfékek – és más vízgépészeti berendezések gyártása. Az orosz megrendelésre most leszállított Kaplan-turbinák névadója, Viktor Kaplan osztrák mérnök pályája elején szintén a Ganz alkalmazottja volt.

A világ számos országában jelenleg is működnek Ganz-vízturbinák. A Ganz EEG Kft. keresi a piaci lehetőségeket, így a vállalat képviselői év elején részt vettek a Közép-ázsiai Vízenergetikai Fórumon Kirgíziában, ahol nagy hangsúlyt fektetnek kis teljesítményű vízerőművek fejlesztésére. A hegyvidéki ország áramtermelésének 94%-át a vízenergetika adja.


 

h i r d e t é s