h i r d e t é s


Gigaaszteroida száguld el a Föld mellett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gigaaszteroida száguld el a Föld mellett

2017. október 11. - 19:26

 

Csütörtökön egy ház méretét elérő aszteroida csatlakozik a Föld mellett őrületesen közel elsuhanó égitestek parádéjához.

Forrás: 24.hu

Nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Földtől csupán 44 ezer kilométerre - írja az MTI. A tudósok szerint nincs veszély, és inkább örülni kéne, hogy lehetőségünk lesz tanulmányozni az égitestet, és ez alapján felkészülhessünk a rizikósabb esetekre.

2012 TC4 a neve, és nagyjából 12-27 méteres átmérőjű

Azt azért leszögezték az európai űrügynökség (ESA) tudósai, hogy egy ekkora aszteroida jelentős károkat okozna, ha a Földnek ütközne. Ezzel kapcsolatban elég felidézni 2013-ban Cseljabinszk orosz nagyváros mellett becsapódott aszteroida esetét, amikor nagyjából 1500 ember megsérült, és 7000 épület rongálódott meg.

A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik

 - mondta Rüdiger Jehn, az ESA darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

Minél nagyobb az aszteroida, annál kisebb a találkozás valószínűsége

A tudósok becslése szerint évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésére a jelenlegi eszközök birtokában, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak.

index.huh i r d e t é s

betöltés...

;