fbpx Gondok vannak a választási informatikai rendszerrel | CIVILHETES

h i r d e t é s

Gondok vannak a választási informatikai rendszerrel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gondok vannak a választási informatikai rendszerrel

2018. január 12. - 09:39

 

Vannak települések, például "Szent István városa", hogy a Soros-terv miatt aggódnak, de vannak más gondok is, amelyek megnehezítik az önkormányzati dolgozók mindennapjait.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy kevesebb, mint három hónappal a választások előtt, hibáktól hemzseg a választás lebonyolításához használt informatikai rendszer.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője, Pálffy Ilona éppen csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, felkészülten várják a választást, már többször is tartottak próbát, és fokozzák a biztonsági intézkedéseket. Ugyanakkor igyekezett kisebbíteni az informatikai háttértámogatás fontosságát; szerinte nem elengedhetetlen a választás eredményének megállapításához, hiszen ezt továbbra is papíralapon végzik a választási bizottságok. 

A választáshoz szükséges alkalmazásokat az arra illetékes önkormányzati dolgozók immár csak egy közbeiktatott pluszfelületen, a választási kapun keresztül érhetik el. Utóbbit a Nemzeti Választási Iroda éppen a biztonság növelése céljából vezette be. - írja a Magyar Nemzet

A választási kapu országos főpróbáját január 4-én tartották, ám mint azt a Magyar Nemzet megtudta, az ebben érintett önkormányzati dolgozók országszerte problémákat jeleztek. Voltak, akik már a választási kapun sem tudtak belépni, míg másoknak a felületről nyíló további választási alkalmazások elérhetőségével voltak gondjaik, ami miatt nem tudták elvégezni a kötelező próbafeladatokat. Arra, hogy a január 4-ei próba finoman szólva sem sikerült tökéletesen, maga a NVI is utalt – igaz, csak óvatosan. A hosszú órákon át tartó főpróba után ugyanis információink szerint olyan rendszerüzenet érkezett az önkormányzati munkatársakhoz, amelyben maga az NVI is említett „kezdeti nehézségeket”. 


 

h i r d e t é s