h i r d e t é s

Gyilkosság és Qiszasz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyilkosság és Qiszasz

2021. március 08. - 18:47

 

Ne ontsatok ki életet, mit Allah megtiltott, csak az Igazzal. Kit igazságtalanul öltek meg, annak gyámját hatalommal ruháztuk fel. De ő ne vigye túlzásba (az elégtételt) a gyilkosságét, mert ő (a Törvény által) támogatva van. Korán 17:33

A „Qisas”, azaz arányos büntetésről lásd 2:178. Életet csak a legszigorúbb korlátozások mellett lehet csak elvenni. A gyámnak, vagy örökösnek jogai vannak az életet kioltóval szemben. Ezek a jogok, viszont nem mehetnek túl a Qisas, azaz Törvény keretein, ami amúgy is a gyám, vagy örökös jogait védi.

A fenti áya egyértelmű. Az emberi élet kioltása bűncselekmény. Az önkényes megtorlás is bűncselekmény. A megtorlás, azaz szankció az adott helyen és korban lefektetett Törvény szerint alkalmazandó, ami a büntetési tétel kiszabása mellett a sértett hátrahagyott hozzátartozóinak jogait képviselni is hivatott. A büntetés mértéke arányban kell, hogy álljon a bűntettel. Ezek a Qiszasz, azaz az élet ellenes bűncselekményekkel kapcsolatos megtorlás szabályai. Itt nem kéz, láblevágásról esik szó, hanem egy adott időben és helyen élő társadalom normáiról.

Vizsgáljuk meg azonban alaposabban ezt az áyát, vagy akár az összeset, ami a Koránban, vagy Hadithokban az élet kioltására vonatkozik. Ugyanis, csak arabon kívüli nyelvekben fordítható ez a szöveg az élet kioltásával. Nem szerepel az élet, azaz Hayyat حياة szó a versben. Nem az van szó szerint odaírva, hogy ne oltsatok ki életet, csupán azért kell így fordítani, mert az arabon kívüli nyelvekben és közgondolkodásban másképpen érthetetlen lenne. Hiszen az élet a lélekhez kötődik az Iszlámban, nem a testhez! Az szó, ami ott szerepel az Nafsz نفس ami lelket jelent, de fordíthatjuk kontextustól függően Egonak is.
Értelmezzük csak ennek megfelelően! Ne öljétek meg a Lelket! Tágabb értelmezésben ez teljesen más! Nem csak a test életjelenségeinek kioltását, hanem a Lélek elleni merényleteket is jelenti! Ne savanyítsátok be, ne fásítsátok el, ne vegyétek el az emberek életkedvét! Ne gyártsatok zombikat, akiknek megöltétek a lelkét, mert ha ezt teszitek, büntetés vár rátok!
Ha pedig így értelmezem, akkor tömeggyilkosok áldozatai vagyunk itt mind! A lelkek tömeges kiirtásának bamba szemlélői vagyunk, míg rendelkezéseink csak a testek sérelmével foglalkoznak.
Felmerül, hogy mi a megoldás, mi a pozitív üzenet? Van! Ne kívülről várj megoldást. Egyedül rajtad múlik, hogy a téged zombivá tevő kommunikáció áradatba ágyazod be magad, vagy oda, ahol a Lelked megnyugszik, békességre lel.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s