h i r d e t é s

Gyöngyöspata: Rétvári mintha tudná az ítéletet, a Kúria függetlensége kérdőjeleződhet meg

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Gyöngyöspata: Rétvári mintha tudná az ítéletet, a Kúria függetlensége kérdőjeleződhet meg

2020. február 13. - 13:39

 

A Kúria enged Orbán megrendelésének, és kielégíti a heteroszexuális fehér keresztény férfiak kívánságát?

Egy katolikus inkvizitor és egy Gestapo-tiszt keverékét idéző Rétvári Bence hivatalosan is kérte a Kúriától, hogy előrehozott döntést hozzon a gyöngyöspatai rasszista szegregáció miatt hozott kártérítés ügyében. Az álkeresztény emberállamtitkár ezt azzal indokolta, hogy "a rendes ügymenetben csak ősszel születne döntés, ami az érintett feleknek nem érdeke, ezért szeretnék, ha a Kúria pár hónapon belül pontot tudna tenni az ügy végére".

Orbán Viktor bábállama szeretne pontot tenni az ügy végére, amely a magyar igazságszolgáltatás maradék függetlenségének és tisztességének próbája is, miután a rezsim bejelentette, hogy nem hajtja végre a bíróság ítéletét, és nem hajlandó a megítélt anyagi kártérítést kifizetni a roma családoknak, akiknek gyerekeit másodrendű állampolgárként kirekesztettek és elzártak a normális iskolai oktatástól. Az indok az, hogy a "cigányoknak" járó pénzt nem tartja erkölcsösnek Gyöngyöspata fehér heteroszexuális keresztény férfi lakossága, amivel egyetért az ország miniszterelnöke is.

A pénz helyett "szolgáltatással" akarják a megítélt anyagi kártérítést kiváltani, ami két szempontból is nonszensz: egyrészt a bírósági ítéletet úgy kell végrehajtani, ahogy az ítélet szól. Az alperes önkényesen nem változtathatja meg, és nem cserélheti be másra. Másrészt eddig példátlan eset, hogy az államcsínnyel hatalomra jutott orbáni bűnszervezet egy konkrét ítéletbe is beleszóljon, illetve nyilvánosan kijelentse, hogy nem számít a bíróság ítélete, ők azt hajtanak végre, amit akarnak. Ez a nyílt diktatúra felvállalása, mert a rezsim eddig mindig arra törekedett, hogy hazug és csaló módon, de a törvényesség látszatát fenntartsa. Az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolására csak közvetett lépéseket tettek.

Most azonban Orbán még miniszteri biztosnak is kinevezte Gyöngyöspata fideszes potentátját, a "hasonló ügyek kezelésére". Ez a fajgyűlölő Mississippi állam hatavanas éveit idézi, a Ku Klux Klan működését állami szintre emelő lépés. Ennek lényege, hogy mindenhol megakadályozzák azt, hogy az elnyomott és jogfosztott cigány kisebbség a jogvédő civil szervezetek segítségével emberi méltánylásban és esetleg kártérítésben részesüljenek. A "pénz helyett szolgáltatás" akció álnoksága és újabb rasszista arculcsapása azért is visszataszító, mert a pénz helyett felkínált oktatás az állam kötelessége, amit a pénz nélkül is köteles lenne a roma származású gyerekeknek nyújtani.

Az ügy eljutott a világsajtóba, az antiszemita, náci sorosozással együtt, elhangzott az Európai Parlamentben Donáth Anna Momentum-képviselő előadásában, az orbáni bűnszervezetnek most a demokratikus és törvényes eljárás látszatát kell utólag megteremtenie egy olyan ügyben, ahol Orbán nyíltan, rasszista indítékból, a törvények és a bíróság ítélete fölé helyezi magát. Ehhez van szükség a Kúria mielőbbi ítéletére, amelyre hivatkozva tagadhatja meg azt, amit korábban már attól függetlenül eldöntött. Rétvári úgy jelentette be a sürgősségi eljárás követelését, mint aki már biztos az ítéletben, hogy az számukra kedvezően "tesz pontot" az ügy végére.

Már az is felháborító, hogy a rendes ügymenetet megkerülve követelnek előrehozott döntést, mert egy független bíróság előtt a magyar állam is csak egy ügyfél, mint bárki más. Nincs joga a Kúriát kötelezni arra, hogy egy számára kényes és fontos ügyben előrehozott ítéletet hozzon. Ha a Kúria enged ennek, akkor vajon még minek enged? A miniszterelnöki eszmefuttatásnak is, hogy egy kártérítés erkölcstelen, mert a cigányok nem dolgoztak meg érte, és ez sérti Gyöngyöspata magyar polgárainak kényes ízlését és erkölcsi érzékét? Engednek a színfalak mögött érkező parancsnak, a megrendelésnek, hogy Orbán számára szállítsanak le egy olyan ítéletet, amely megsemmisíti a másodfokú jogerős ítéletet, hogy Orbán a törvényesség látszatát tudja hazudni a világnak? A Kúria kielégíti a kívánságot?

Az ún. "Orbán-kormány" taplóságára és diktatórikus jellegére jellemző, hogy ezzel a kéréssel már olyan helyzetet teremtettek a Kúria számára, amely megkérdőjelezi az igazságszolgáltatás függetlenségét. Mert bármilyen ítéletet hoz a Kúria, annak valamilyen mellékíze van. Ha az Orbán-rezsimnek kedvező ítéletet hoz a megalázott, kirekesztett, az élet normális lehetőségétől megfosztott roma családok és a gyermekeik ellenében, semmi nem mossa le róluk, hogy politikai megrendelést teljesítettek, nem az igazság, a törvény, a jó lelkiismeret, hanem a hatalom irányítja a munkájukat. Ugyanakkor az is kínos, hogy e látszat elkerülése érdekében arra kényszerüljenek, hogy csakazértis Orbánnal szembenálló ítéletet hozzanak.

Az antiszemita Kornis Gyula, Klebelsberg Kúnó egykori államtitkára szobrát avató Rétvári meg is jelölte elődjét, és az örökséget, amit magáénak vall. Ezért illeszkedik jól Orbán Viktor rendszerébe. Ő akar "büszke magyarokat" nevelni jól képzett és a 21. század technikai kihívásaira felkészült magyarok helyett. A "magyar büszkeség" pedig kirekesztést, fajgyűlöletet jelent, mint mindig. Egy magyar akkor lehetne a magyarságára büszke, ha az ilyen politikusok távoznának a hatlomból, és egy emberséges, jogtisztelő, demokratikus kormánya lenne Magyarországnak. (nepszava.us)


 

h i r d e t é s