fbpx Hadat üzent az al-Kaida az Iszlám Államnak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hadat üzent az al-Kaida az Iszlám Államnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hadat üzent az al-Kaida az Iszlám Államnak

2016. január 20. - 09:30
0 komment

 

Nem véletlenül választották célpontnak a Burkina Faso-i Splendid hotelt az al-Kaida Észak-afrikai szárnya (AQIM).

Fotó:AFP

Elemezők szerint a múlt pénteki merénylet egy vészjósló üzenet, amelynek címzettje nem más, mint az Iszlám Állam (ISIS) - írja a blikk.hu.

A fegyveres támadásban a hotel, illetve a mellette lévő Capiciono kávézó vendégei közöl 28-en vesztették életüket, a négy támadóval a kiérkező kommandósok végeztek.


Burkina Faso, Splendid Hotel/Foto:AFP

A The Guardian című brit magazin elemzése szerint Burkina Faso eddigi legsúlyosabb terrorcselekményével az al-Kaida újra erősödő szárny próbálta felhívni magára a figyelmet, nem sokkal a merénylet után magára vállalta felelősséget a szervezet.

Az első komolyabb támadásuk Maliban volt tavaly novemberben, ott is egy turistákkal teli hotelt támadtak meg fegyvereseik. Egyetlen céljuk volt: minél több vért ontani, minél több áldozatot szedni, minél nagyobb hírverést elérni.


Tavaly novemberben Maliban támadtak egy hotelre/ Fotó: AFP

Az al-kaida szervezet a New York-i ikertornyok elleni repülős támadással vált világszerte ismertté. Azután első számú vezetőjük, Oszama bin Laden kivégzésével az elmúlt négy évben háttérbe szorult, ezért is erősödhetett meg ésléphetett a helyébe az Iszlám Állam.

A WTC ikertornyai romba dőltek a terrortámadás után

A mostani szálloda támadás után már egy üzenetet is közreadott az al-Kaida az interneten:

„A támadással üzennek az iszlám hős bajnokai, akik vérükkel és testükkel küzdenek a kereszt rabszolgái ellen, az otthonukat megszállók és fosztogatók ellen, akik a biztonságukra törnek.”

Afrikai elemzők szerint az üzenet címzettje a „hitetlenek” mellett a legnagyobb rivális terrorszervezet, az ISIS és a több kisebb dzsihadista szervezet. Az üzenet lényege pedig nem más, mint hogy az al-Kaida ismét olyan erővé vált, amellyel számolni kell a térségben.

Az elmúlt években meggyengült és visszavonult szervezett ismét a terrorizmus porondjára lépett, és egyre befolyásosabb erőt fog képviselni, akár a Iszlám Állam által megszállt nyugat-afrikai területeken is.

 

blikk.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s