h i r d e t é s

Halal megvilágítása egy kicsit másképp

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Halal megvilágítása egy kicsit másképp

2020. május 07. - 16:06

 

Az emberek alszanak, míg élnek és halálukkor felébrednek. (Abi bin Abi Talib)

Se szeri, se száma azoknak a Korán idézeteknek, melyek minket, embereket egészséges táplálkozásra, gondolkodásra, költekezésre, viszony kialakításra figyelmeztetnek.
5:100, 4:43, 2:188, 7:157, 5:3, 5:90, 5:88, 2:275, 5:5.
Alapvetően az figyelhető meg, hogy az üdvös, jó dolgot a Korán a Tayeb szóval írja le, aminek jelzője a Halal. Tehát nekünk, embereknek nem egy jelzőt kellene zászlónkra tűznünk, hanem a Tayeb-ot, ami üdvös dolog. És így lesz Halal minősítésű az ügy, amit megvalósítunk.

Ennek tükrében nézzük táplálkozásunkat.

Az ember teste, a ma ismert egyik legtökéletesebb vegyüzem. Hormonok, enzimek, savak, molekulák hatalmas rendje, melyben a teremtés által összhangba kerül minden funkció. Egy kivétel adódik e rend alól és ez a tudatosság. Ugyanis az ember képes ezt a rendet is felülírni és magához venni olyan anyagokat, melyek ezt az összhangot befolyásolják, esetleg alapjaiban felforgatják. Addig is eljuthat ez a folyamat, hogy a szerek lesznek urak az akaraton, tudatosságon. Tehát az ember átprogramozza magát és önpusztító lénnyé válik. Ha ezt csupán saját nemzedékén belül teszi, hát legyen, vesszen oda. De nem ez a helyzet. Egy civilizáció értelmét az adja, hogy a jövő nemzedéke túllép elődein. Ha egy szerek által befolyásolt egyén, vagy akár nemzedék új generációt szül, abban már ott lesz vegyi és tudati szinten az átprogramozottság. Ez sok esetben hátralépést eredményez az elődökhöz képest. Tehát magunk átprogramozása nem csupán az egyén, hanem az egész közösség válságát okozhatja. Ha így közelítünk a Tayeb-Halal világához, akkor egy állandóan frissülő, a kor szennyeződéseit kiszűrő folyamatról kell, hogy beszéljünk.
A próféta (béke reá) idejében minden „bio” volt. Természetes vizek, legelők, talaj adták az élelmiszereket. Ezért a szabályozás csak a termékek előállításának utolsó szakaszáról szólt. Vágás, kivéreztetés, fogyasztás. Nem kerültek az élelmiszerekbe antibiotikumok, hormonok, nehézfémsók, mérgek. Ma a helyzet más. Az alkohol, tudatmódosító szereken kívül, a mindennapi táplálékainkban is ott vannak saját vegyüzemünk működését veszélyeztető tényezők. Nem csak a húsokról, hanem minden fogyasztási cikkről szó van.
De az alapkoncepció nem csak a fizikai, hanem a spirituális szennyeződésekre is kiterjed. Milyen pénz áramlik a termék előállításába és hogy? Kamatos kamatot termelő pénz? Fegyver eladásból, kábítószer kereskedelemből vagy prostitúcióból eredő „pénz mosódik tisztára” azzal, hogy látszat Halal terméket állítanak elő?

Ha ennyi vegyi és spirituális szenny terheli fogyasztási cikkeinket, melyeket ráadásul olyan pénzzel vásárlunk meg, mely egy papírdarab érték nélkül, akkor a mi vágási procedúránk csupán egy színjáték. Nem állítom, hogy nincs jelentősége, csupán azt állítom, hogy a 21. században ennek nem szabadna a vágási rituális szokások szintjén megakadni immár 1400 éve.

Íme. Megadatott számunkra az a tanítás, ami minden időben folyamatában adja a korszerűsítés lehetőségét és leragadtunk egy rítushoz. Azt is maffiák szintjén. Manchesterben pl. az egyik hentesbolt csak egy bizonyos csoport pecsétjével fogad be árut. Azt az árut pedig a piac nem-Halal részén vásárolják meg olcsón.

A kereskedőket elvakítja az ár, a képezhető haszon. Exportra is a legolcsóbbat vásárolják. Mi a legolcsóbb? Amit leggyorsabban állítanak elő, a legkevesebb tőke befektetésével. Azaz vegyszerek tömeges alkalmazásával. Vízmegkötők, hormonok, étvágyfokozók, antibiotikumok stb. A termék olcsó lesz, de elkerülve egy adott muszlim ország piacára, ott hosszú távon egészségkárosodást okoz. Majd jönnek az orvosi kezelés költségei, esetleg új kórház építése, melyet egészséges élelmiszerrel meg lehetett volna spórolni.

Bennünk és az állatokban nem marad meg minden mérgező anyag, hiszen azok jó része távozik az élő szervezetekből és felhalmozódik vizeinkben, talajainkban. Hogy remélhető, hogy ilyen talajokon egészséges zöldség, gyümölcs terem? Tehát ott is felvetődik már a Halal kérdés.

Eljutottunk a 21. századba, amikor az egyéni tudatosság növekvő szerepet kap. Egyre inkább nem muftik, politikusok döntenek, hanem az egyén. Ha nem építjük fel tudatosságunkat, amire jó alapunk van, komolytalanná válunk.
Egy eszme, tanítás akkor életképes, ha pozitív emberi értékké válik mindenki számára. A mi felelősségünk, hogy a Halal elveit azzá tegyük.

Címkék: 

 

h i r d e t é s