h i r d e t é s

Három ágazat kivételével 2019-ben is minden szektorban csökken a cégek száma

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Három ágazat kivételével 2019-ben is minden szektorban csökken a cégek száma

2019. augusztus 12. - 10:44

 

Építőipar, energetika és az ingatlanügyletek a legjobban menő ágazatok között.

Illusztráció: MTI Fotó: Balázs Attila

2019 első 7 hónapja komoly különbségeket hozott a hazai ágazatok céginformációs mutatóit tekintve. A vártaknak megfelelően még mindig csökken a cégek száma, de már három ágazatban is több a cégalapítás, mint a cégtörlés. „A korábbi évekhez hasonlóan az építőipar és az energetika a legkedveltebb ágazat a hazai cégalapítók körében, de harmadik területként az ingatlanügyletek is felsorakozott a növekvő cégszámú szektorok közé” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Építőipar

Általánosítani azonban nem lehet még a top 3 ágazatot tekintve sem, az adatokat megnézve egyértelmű, hogy távolról sem jár egy cipőben a három szektor. Az építőipar – mint általában – minden mutatóban extrém értékeket produkál. Hatalmas cégbázis, magas cégalapítási és cégtörlési számok, melyek összességében rekordmagas fluktuációs értékeket produkálnak. Mindezek mellett talán legfontosabb jellemzője az építőiparnak, hogy abszolút értékben messze itt a legnagyobb a cégek számának növekedése. Az év első 7 hónapjában összeségében közel 1200-zal növekedett az ágazatban lévő cégek száma.

Energetika

Az építőiparral szemben az energetikai szektor viszont szinte minden mutatóban pozitív értékeket produkál. A cégek számát vizsgálva jóval kisebb terület, mint az építőipar, de eredményességben és stabilitásban sokkal jobb értékeket mutat. Az ágazat dinamikusan fejlődik, az elmúlt 5 év egyik sikerágazatának lehet nevezni.

Ingatlanügyletek

Hosszú évek után először az ingatlanügyletek szektorban is több az új cég, mint a törölt. Talán ez nem is olyan meglepő az építőipar menetelése és az ingatlanárak emelkedése mellett. Az ágazatra jellemző érdekesség, hogy közel 40 ezer cég működik a területen, illetve a külföldi befektetők aránya valamivel magasabb, mint a többi szektorban.

Vendéglátás

A vendéglátás is sok tekintetben kiemelkedő értékeket produkált mindig is, sajnos 2019-ben is inkább negatív értelemben lóg ki az átlagból. A cégtörlési szám rendkívül magas, és a magas cégalapítási aránnyal együtt magas fluktuációs értéket eredményez, azaz rendkívül gyorsan cserélődnek a cégek az ágazatban.

Adminisztráció

Az adminisztrációs ágazat tömöríti a kölcsönzéssel és üzemeltetéssel foglalkozó cégeket, valamint az utazásszervezőket, a biztonsági szolgálatokat és az egyéb gazdaság támogató tevékenységet végző cégeket. Rendkívül vegyes gyűjtő szektor tehát, de érdekes módon összességében mégis negatív értelemben emelkednek ki a sokaságból. Arányaiban itt kerül a legtöbb vállalkozás törlésre, éves szinten a vállalkozások 10,5 százaléka szűnik meg.

Kereskedelem, gépjárműjavítás

A szektor a hazai gazdaság legnépesebb ágazata, több mint 100 ezer cég működik a területen, így talán nem is meglepő, hogy abszolút értékben rendkívül magasak a cégalapítási és cégtörlési számok is. Az év első hét hónapjában 1712-vel csökkent a szektorban működő cégek száma, annak ellenére, hogy több mint 4000 új cég indult ugyanezen a területen. Összeségében tehát erőteljesen koncentrálódik a szektor, 9,36 százalékos amortizációs indexével arányaiban is a három leggyorsabban csökkenő ágazat között szerepel 2019 első hét hónapját vizsgálva.

Főbb céginformációs mutatók ágazati bontásban (2019. január- 2019. július)


 

h i r d e t é s