h i r d e t é s

Három gombóc fagyit ér a nyugdíjemelés

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Három gombóc fagyit ér a nyugdíjemelés

2016. május 09. - 07:48
0 komment

 

A Fidesz kormány által, jövő évre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelés azt jelenti, hogy egy Hajdú-Bihar megyei "átlag" nyugdíjas, havonta három gombóc fagyival többet vehet unokáinak.

A megalázó nyugdíjemelés elleni tiltakozásul május 8-án, délelőtt az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3. sz. választókerület szocialistáinak szervezésében, villámcsődületet tartottunk "Orbánnak üzeni anyósom" címmel Debrecenben. Vendégünk Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa, országgyűlési képviselő volt, aki utcafórumon találkozott a nyugdíjasokkal.

A villámcsődület utáni sajtótájékoztatón Korózs Lajos mellett, a leghitelesebbek, az érintettek nevében Kiss Gábor, a megyei nyugdíjas tagozat vezetője, és Biri Istvánné, a városi nyugdíjas tagozat vezetője beszélt a Hajdú-Bihar megyei nyugdíjasok helyzetéről, életkörülményeiről.

A Fidesz kormány által, jövő évre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelés  azt jelenti, hogy egy Hajdú-Bihar megyei "átlag" nyugdíjas, havonta három gombóc fagyival többet vehet unokáinak. A megalázó nyugdíjemelés elleni tiltakozásul május 8-án,  délelőtt az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3. sz. választókerület szocialistáinak szervezésében,  villámcsődületet tartottunk "Orbánnak üzeni anyósom" címmel  Debrecenben.  Vendégünk Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa, országgyűlési képviselő volt, aki utcafórumon találkozott a nyugdíjasokkal.
A villámcsődület utáni sajtótájékoztatón Korózs Lajos mellett, a leghitelesebbek, az érintettek nevében Kiss Gábor, a megyei nyugdíjas tagozat vezetője, és Biri Istvánné, a városi nyugdíjas tagozat vezetője beszélt a Hajdú-Bihar megyei nyugdíjasok helyzetéről, életkörülményeiről.

Korózs Lajos az  évszázad legnagyobb pofátlanságának nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben 0,9 százalékos nyugdíjemelést szán az idős emberekre a kormány, miközben Matolcsy György  havi fizetését 2,5 millió forinttal emelik. 

Ez a kormányzati magatartás méltatlan és igazságtalan az idős emberekkel és a magyar társadalommal szemben, ezért követelte a tisztességes nyugdíjemelést, amit MSZP már többször az Országgyűlés elé terjesztett, de a Fidesz minden alkalommal elutasította.

Az MSZP szociálpolitikusa figyelmeztetett arra, hogy ma 73 ezer olyan ember van  Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, és 364 ezer, aki a járadékot kap, és az szintén  nem éri el ezt az összeget. Elmondta, hogy több mint 900 ezer nyugdíjas él a létminimum alatt. Úgy fogalmazott, hogy a tervezett 0,9 százalékos emelés  méltatlan a nyugdíjasokra nézve!  Az 1 százalék alatt maradó emelés azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíjas havonta pár száz forinttal számolhat többel jövőre.
Korózs Lajos elmondta, az ellátások átlagos mértéke nem éri el a havi 1000 forintot!
A kisnyugdíjasok maradnak ugyan olyan szegények jövőre is, mint az idén voltak! Miközben a Fideszt kiszolgáló állami cégek vezetőinek 5 millió forintra emelik a havi fizetését, addig egy rokkantsági járadékosnak csak 310 forint emelés jár átlagosan! Az özvegyi nyugdíjban részesülők átlagos emelése 620 forint lesz havonta! Úgy fogalmazott, hogy a haverokra és rokonokra van pénz, a kisnyugdíjasokra pedig nincs! Beszélt arról is, hogy az öregségi nyugdíjminimum a vegetálásra sem elég, mert az Orbán kormány 6 éve egy fillérrel sem emelte annak mértékét! Aki az öregségi nyugdíjminimumon él, annak az emelés mértéke egy kg krumpli ára, 260 forint lesz! A házastársi pótlékon élő nyugdíjas havi emelése még ennél is kevesebb, 140 forint, azaz négy tojás ára!

A méltatlanul alacsony nyugdíjemeléssel  a Fidesz világosan megüzeni, hogy nem becsüli a nyugdíjasokat. A nyugdíjasok számára ugyanis az lenne a megbecsülés, ha a mindennapjaikat kiszámíthatóvá tenné az állam. Ehhez valódi nyugdíjemelésre, további áfacsökkentésre, a betegbiztonságot garantáló, kiszámítható egészségügyi ellátásra, színvonalas szociális szolgáltatásokra lenne szükség.  Ha az MSZP-n múlna  akkor a fizetések mellett a nyugdíjak is úgy emelkednének, hogy azoknak jusson több, akik nem csak rászolgáltak, de rá is szorulnak!

Korózs Lajos szerint   a kormány félrevezette, és cserbenhagyta az időseket, mert bár az elmúlt két évben valóban alacsony volt az infláció, a nyugdíjasok fogyasztókosarához kapcsolódó infláció a lakosság egészéhez képest még így is jóval magasabb volt. A nyugdíjasok egy jelentős része nem érzi a rezsicsökkentés hatását, többek közt azért, mert az árcsökkentés a tűzifára nem vonatkozik. Véleménye  szerint ma már a nyugdíjasok számára is világossá vált, hogy amikor a Fidesz azt ígérte, megőrzi a nyugdíjak vásárló értékét, akkor ez valójában a nyugdíjak vásárló értékének befagyasztását jelentette.
Ezért várja az MSZP az aláírásgyűjtő-pontokon azokat, akik szerint közösen kell megálljt parancsolni a közös javak pofátlanul igazságtalan elosztásának. A szocialista párt  ugyanis olyan módosító javaslatot nyújt be a jövő évi költségvetés tervezetéhez, amely garantálja a nyugdíjasoknak a valódi nyugdíjemelést.

A sajtótájékoztatója végén úgy fogalmazott: "Kérek  minden idős honfitársunkat, hogy jöjjenek az MSZP aláírásgyűjtő pultjaihoz aláírni a lopásgátló népszavazási íveket, hogy együtt állíthassuk meg a FIDESZ ámokfutását! A nyugdíjasok is megérdemlik a valódi nyugdíjemelést."

Kiss Gábor elmondta, a  Hajdú-Bihar megyében élő nyugdíjasok helyzete az országban a legrosszabbak közé tartozik. A legutóbbi ismert adatok szerint a  megyében 110 569 forint az átlagnyugdíj összege.  Ez is mutatja, hogy nagyon sokan alacsony összeggel mentek nyugdíjba, sokszor kényszernyugdíjba, hiszen a korábbi döntően feldolgozóiparra épülő gazdaság a megyében leépült, több ezer fős nagyvállalatok szűntek meg, kerültek utcára az emberek. Ezt jelzi,  megye nyugdíjasainak  közel  40 százaléka 90 ezer forint alatti nyugdíjat kap. Véleménye szerint a  számok is mutatják, hogy a rendszerváltás vesztesei  itt Hajdú-Biharban , a ma nyugdíjasai.

A Fidesz kormány jövő évre tervezett, több mint megalázó 0,9 százalékos "nyugdíjemelésének", életkörülményeiket, élethelyzetüket, az átlagos nyugdíjak összegét figyelembe véve, talán a legnagyobb vesztesei a Hajdú-Biharban élő nyugdíjasok. Az átlagos emelés havi  995 forint. Nyugdíjasok esetében hamisak a kormány infláció adatai, nem veszi figyelembe a tényleges nyugdíjas fogyasztói kosarat. Az emelésről így beszélt: "Gondoljunk bele abba, hogy a megye nyugdíjasainak igen jelentős része havi 800 forint alatti emelést kap, ami  három kg kenyér ára. Még egy színházjegyre, netán mozijegyre sem futja, viszont unokáinknak 3 gombóc fagyival többet tudunk venni. Míg a Fidesz csókosai pofátlanul magas összegű havi béreket kapnak, addig a nyugdíjasok többségének az életkörülményei romlanak; nem túlzok, ha azt mondom, sokak megélhetése veszélybe kerül. Talán, ha mi is focisták lennénk, akkor Orbán Viktor is embernek tekintene bennünket, és nem beszélne cinikusan mint magyar "csodáról", a "nyugdíjemelésről". Igaza van, sok kisnyugdíjas  társunk lépett egyet előre, de  a szakadékba. Azonban tudjuk a dolgunkat 2018-ban, a szavazófülkékben. Felvesszük a kesztyűt, és KO-val padlóra - ellenzékbe - küldjük a Fideszt."

Biri Istvánné arról beszélt, hogy az időskorúakat képviselő debreceni szervezetek több vezetője és a város polgármestere  május 2-án, együttműködési megállapodást írt alá. Nyugdíjasként örül annak, hogy az  önkormányzat fokozott figyelmet fordít az idősekre. A nyugdíjasok életkörülményeinek, élethelyzetének, életérzésének a javítása fontos cél, hiszen a városban is nagyon sok nyugdíjas él nehéz, olykor méltatlan körülmények között. Ugyanakkor sérelmezte, hogy az aláírásra csak a "baráti" szervezeteket hívták meg, mintha lenne külön jobboldali, vagy baloldali nyugdíjas érdek. A szegénység, a nyomor nem válogat. Ezért is érzi méltatlannak, hogy a nyugdíjasok Hajdú-Bihar megyei képviseletét nem hívták meg az aláírási ceremóniára. 

A sajtótájékoztató végén Nagy Józsefné bejelentette, hogy a villámcsődület résztvevői 995 forintot - azaz egy "átlag" Hajdú-Bihar megyei  nyugdíjas  havi emelését - sárga csekken átutaltak Orbán Viktornak. Hallották, hogy sohasem volt tehetős ember, viszont tudják, nem minden gyermeke áll még a saját lábán, ezért segíteni szeretnének miniszterelnök úrnak. Ha utazik a családjával a felcsúti kisvasútján, akkor 3 gombóc fagyival többet vehet a gyerekeinek.

 

Debrecen, 2016. május 8.

Huszka Imre
az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke


 

h i r d e t é s