h i r d e t é s

Hasznára lehet-e a pancser Választási Iroda Orbán rendszerének?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hasznára lehet-e a pancser Választási Iroda Orbán rendszerének?

2018. április 17. - 08:10

 

Pálffyék nem győzik igazolni bénázásaikat. Ki gondolta volna, hogy éppen a választások napján rohad le az a nyomorult oldal, aminek négy évig semmi dolga, de addig kifogástalanul működik. Amikor persze szükség lenne rá, rögtön lerohad.

A címben megfogalmazott kérdésünkre nehéz nem elhamarkodott választ adni. Igaz, megkímélni mondanivalónkat mindenfajta trágárságtól sem könnyű, ha a választások vélhető elcsalásában nyakig ülő NVI-ről van szó. Mégis mindkettőre kísérletet teszünk, bár utóbbi sikerére nem adhatunk garanciát.

Azt gondolná az ember, hogy az ország, amelyik világhírű informatikusaival dicsekszik, különös figyelmet fordít ilyen kényelmetlen szituációk elkerülésére. Nem, a redundáns rendszer a magyar szemlélet szerint pazarlás. Hogy mennyire, azt csak az egyes szolgáltatók előfizetői tudják megmondani, akiknek rendszeresen kell azzal számolniuk, hogy amennyiben a szolgáltatás szünetel, nemcsak az Internet hozzáférést bukják, de jó eséllyel a vezetékes telefont és a televízió szolgáltatást is. És amikor bekövetkezik a baj – márpedig bekövetkezik, a szolgáltatók vérlázító vállrándítással tudják le és ígérnek javítást. Csak azt is hozzáteszik, hogy hetvenkét órán belül.

Hogy e két, látszólag egymástól teljesen elkülönülő dolog hogyan kapcsolható mégis össze? Akárcsak a tévé- és Internet-szolgáltatások esetében, egy egyszerű üzemeltetésű oldal esetében – mint amilyen a valasztas.hu is – elég lett volna gondoskodni a terhelhetőségről, vagy ha már az ilyen egyszerű dolgok is meghaladják a Választási Iroda ámítástechnikusainak képességeit, úgy tartalék oldalakat vetni be a szünetmentesség kedvéért.

„A hiányosságokat azóta többen is szóvá tették, a Nemzeti Választási Bizottság pedig egy szombati és egy hétfői határozatában is kimondta, jogsértő, hogy az alapvető információkat nem lehet elérni az NVI honlapjáról, és erre az sem magyarázat, hogy az oldal a túlterhelés miatt csökkentett üzemmódban működik.” /444/

Ily módon azonban kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a hivatal informatikusai teljességgel kutyaütők lennének. Mely esetben adja magát a kérdés, hogy romolhatott el mégis a választók tájékoztatásra szánt lap? Csak nem felsőbb utasítása romlott el? Mint ahogy ilyen gyanújuknak többen hangot is adtak.

Így Pálffy Ilona egymilliós honoráriuma is bűzlik és – szemléletes példánál maradva – nem az amperszagtól.


 

h i r d e t é s