h i r d e t é s

Hat-három

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hat-három

2022. május 04. - 09:54

 

Most nem a Wembley és Puskás! Ez Trumpnak köszönhetően az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán a republikánus és demokrata főbírák aránya.

A kép illusztráció! - Forrás: vetyvet.com

Kiszivárgott Samuel Alto republikánus főbírónak egy kilencven oldalas "véleménye".
A dokumentum alapján testület kétharmados többségben lévő republikánus tagjai az abortusztörvény szigorítására, gyakorlatilag a művi terhességmegszakítás tilalmának elrendelésére készülnek, egy régi, 1973-as, eddig precedensül szolgáló legfelsőbb bírósági ítélet (Roe versus Wade) hatályon kívül helyezésével.

Trump vetése, mellyel szemrebbenés nélkül taccsra kívánta tenni az amerikai alkotmányos/demokratikus berendezkedést, nyíltan adót csalt, az ősellenség orosz segítséggel választást csalt, majd a régi recept szerint megvádolta ugyanezzel az ellenfelét, megpróbálta elhallgattatni a független sajtót, össze-vissza hazudozott, az amerikaiak legnagyszerűbb vívmányát, a nyitott kapukat muszlimok és latinok elleni bevándorlási tilalommá változtatta, megostromoltatva a Capitoliumot, puccsot szervezett a megválasztott demokrata elnök ellen, összeveszett Amerika valamennyi hagyományos szövetségesével, handabandázva hülyét csinált magából Kína és Észak-Korea előtt, megvonta a támogatását egy sor fontos nemzetközi szervezettől, és, mint kiderült, az ellene tüntetők közé lövetett is volna – beérett!

Őrült tombolása visszhangot vert, nem csak az iskolázatlan, nacionalista, bezárkózáspárti déli (és sajnos nem csak déli) tömegek, hanem a Republikánus Párt vezetői közt is, akik féktelen hatalomvágyukban készek sutba dobni demokratikus amerikai érték- és szokásrendet.

Florida állam törvényhozása, és elnöki ambíciókat dédelgető kormányzója, Ron DeSantis hadi ösvényre lépett.
Ott, a fenti bírósági precedens-ítéletre fittyet hányva máris szigorították az abortuszt, az iskolai tankönyveket a legsötétebb középkort idéző dogmák alapján cenzúrázzák. Ez az előjáték, a "próbaper".

A példájukat követve szövetségi szinten is megindulhat a visszarendeződés.

Az a szörnyű vízióm támadt, hogy a gazdag déli államok (és a Közép-Nyugat) a Republikánus Párton belüli erőfölényükkel élve újra nyitják a polgárháborút. Jön a második menet!

A Legfelsőbb Bíróság már a kezükben van.
Ősszel csaknem bizonyosan visszaszerzik a többséget a Szenátusban, és várhatóan a Képviselőházban is – azaz a törvényhozásban.
Három év múlva, ha a demokraták nem találnak egy alkalmas jelöltet, és nem térnek magukhoz a bénultságukból, ha így megy tovább, újra republikánus elnöke lesz az országnak. DeSantis, vagy más hasonló vér-konzervatív (vagy rosszabb) politikus személyében.

A Konföderáció örökösei vértelen hatalomátvétellel súlyos vereséget mérhetnek az egykor győztes unionisták leszármazottaira, és ezzel az USA vagy szétszakad, vagy a legreakciósabb fasiszta államok egyike lesz.

Ezt talán még Lee tábornok se akarhatta!

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s