h i r d e t é s

Hátha tán...

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hátha tán...

2020. február 24. - 14:08

 

Allah tudja milyen az ember. Szabad akarata van, ebbe nem szól bele, de nagyon bölcsen int: hátha tán hálát adtok, hátha tán őrizkedtek, hátha tán jó úton lesztek vezetve, hátha tán felfogjátok, hátha tán feléritek, hátha tán boldogultok, hátha tán elgondolkodtok, hátha tán kegyelemben részesültök stb. 

Forrás: Mihálffy Balázs

Ez a rengeteg „hátha tán” jelzi, hogy ti, vagy legalábbis az emberek egy része nem gondolkodik el, nem ad hálát, nem fog fel, azaz a szabad akarata felülírja a jótanácsot, az Útmutatást. Így rohanunk saját vesztünkbe. Íme csak mutatóba pár „hátha tán” a Koránból:

2:21, 2:52, 2:53, 2:56, 2:63. 2:73, 2:150, 2:179, 2:183, 2:185, 2:189, 2:219, 2:266, 3:103, 3:123, 3:130, 3:132, 3:200, 5:6.

Születésed előtt anyag voltál. Mert tested anyagai, szén, hidrogén, oxigén, vas, mangán, foszfor, kalcium és ezer más, itt volt a világmindenségben, annak kezdete óta. Ezek az anyagok a Te születéseddel kaptak élő formát, melyben lélek van. Ez a rövid időszak adott arra, hogy saját szabad akaratodból kövesd azt a rendszert, amiben anyagaid jelen voltak a világmindenségben, ahogy az atomok összeálltak molekulákká, majd azok szervetlen testekké, bolygókká szerveződtek, melyek saját pályákon keringenek, vagy élő szervezetekké alakultak, melyek ökoszisztémájában mindegyiknek szüksége van a másikra. Minden egy hatalmas univerzális törvényt követ. Ez az Iszlám! Nem egy vallás, hanem az Univerzális rendbe való beilleszkedés, melyre az emberi társadalmak különböző korokban és helyeken Útmutatásokat kaptak! Ezek az Útmutatások jellegükben nem különböznek attól, ami szerint a bolygók saját pályájukon haladnak. Ha ezt a rendszert nem követik, akkor megsemmisülnek. Az ember szabad akaratából választhat követés és elutasítás között, így szabad akaratából boldogul, vagy megsemmisül. Itt nem Mohamed (béke reá) szavak szerinti követéséről van szó! Mohamed (béke reá) tanítása sokkal több annál, mint hogy valaki bebiflázza mondásait, olyan szakállt hordjon, mint ő, állandóan szubhánallahozzon, inshaallahozzon, asztaghfurallahozzon, vagy allahakbarozzon minden belső jelentés nélkül! És ebben a tekintetben Mohamed (béke reá) tanítása semmiben sem különbözik a korábbi próféták tanításától, akik igenis ugyanezt az Iszlámot hozták el (a Korán revelációi szerint) népeiknek egy más rendtartással (sharia), követéssel! Na persze, mi emberek a különböző isteni legitimációkat más névvel illettük, ezért évezredek óta egymás torkát szorongatjuk, közben a világot tönkre tesszük, a rendszert nem követjük és a világ végül tönkretesz minket!

Majd halálunk után két dolog történik. Anyagaink visszatérnek az évmilliárdos körforgásba, a lélek, amit kölcsön kaptunk és nem anyagi, elbírálásra kerül. Itt merül fel a sok „hátha tán”! Megfogadtad a tanácsot? Őrizkedtél, felfogtad, felérted, hálát adtál, jól voltál vezetve stb.?

Ezek után értelmezd a Koránt és Mohamedet (béke reá). Ne szavakon akadj el és keresd, hogy egy másik ember miért nem pont ugyanazzal a szóval, szófordulattal fejez ki valamit, mint amivel ő 1400 évvel ezelőtt a sivatag közepén saját népéhez fordult, hanem értsd meg tanításának lényegét és korodra, helyedre harmonizáld a tartalmakat. Mert ha nem ezt teszed és szavakon elakadsz, akkor szó szerint véve minden tan öngyilkossá válik. Vagy, ha egy nap pár eszkimó felveszi az iszlámot és jön a ramadáni böjt, nem megy le félévig a nap, akkor törvényszerű, hogy éhen haljanak? Vagy ha Mohamed (béke reá) tevén közlekedett, miért ülsz Mercédeszben? Félre ne érts! Nem a szövegek változtatására célzok! Sőt! Azokat így kell megőrizni az idők végezetéig! Ez küldetésünk része. A szövegek értelmezésére, az abban levő esszenciák korhoz és helyhez adaptálására célzok, hogy egy nagyobb emberi közösség tudatában termékeny talajra találjon.

Nem az embereket kell visszakényszeríteni egy adott korba, hanem mindig egy adott korhoz kell igazítani a tanítások értelmét.

Ehhez viszont alapvető, hogy tudatosítsd: a veled szembe jövő ember lehet, hogy egy emberi tanítás szerint gyűlölni való ellenség, de Isteni tanítás szerint szeretni való társ.

Címkék: 

 

h i r d e t é s