fbpx Házkutatás után veszett nyoma egy ellenzéki belarusz lap főszerkesztőjének | CIVILHETES

h i r d e t é s

Házkutatás után veszett nyoma egy ellenzéki belarusz lap főszerkesztőjének

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Házkutatás után veszett nyoma egy ellenzéki belarusz lap főszerkesztőjének

2021. augusztus 19. - 06:36

 

A BelaPAN nevű hírügynökség főszerkesztője és egy riportere is szerdára virradóra tűnt el, egyelőre a kollégáik sem tudnak semmit hollétükről.

A kép illusztráció! - Forrás: 444.hu

Belarusz egyik fő független hírügynökségének nyoma veszett, miután éjjel rendőrök kutatták át az otthonát, jelentette be az ország újságírói szakszervezete szerdán, a hatóságok média elleni hadjárata közepette.

A BelaPAN nevű netes hírportál főszerkesztője mellett az egyik riporter, Zahar Scserbakov is eltűnt, írja a Reuters. Az ő, illetve egy harmadik újságíró lakásában is jártak rendőrök. A hírügynökség kérdéseire sem a belarusz nemzetbiztonsági tisztviselők, sem a BelaPAN nem válaszolt egyelőre.

A hatóságok hónapok óta több, nem állami kézben lévő médiumot, emberi jogi szervezetet és a tavaly augusztusban kirobbant, Aljakszandr Lukasenka elleni tüntetés szervezőit vegzálják. A szakszervezet szerint eddig legalább 30 újságírót börtönöztek be és 50 nyomozás folyik médiamunkások ellen.

Az elmúlt hetekben különösen rákapcsolt az aktivisták, újságírók és civil szervezetek elleni kampányra a rendőrség, miközben Kriszcina Cimanovszkaja fehérorosz futónő az Olimpiát követően menedékjogot kért Lengyelországban. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s