h i r d e t é s

Hazugság

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hazugság

2020. április 04. - 14:59

 

Most, amikor látjuk, hogy csak emberi összefogás segíthet, kérdezzük: érdemes volt-e emberek közt ennyi gyűlöletet kelteni?

Ez az egész olyan, mint egy háborús film, amit karosszékből nézünk, közben esszük a paprikáscsirkét nokedlivel, ásítozunk, drukkolunk a főhősnek, aki mást sem tesz, csak fut, lő, rejtőzködik, miközben a kamera minden oldalról veszi. Persze, nekünk fogalmunk sincs, hogy egy ilyen helyzetben nem lehet minden oldalról felvételt készíteni és egy háború, megélve, teljesen más.

Közben szidjuk a szomszédot, aki porolja a szőnyeget és a szél átfújja a koszt hozzánk. Most mi kerültünk hirtelen háborús helyzetbe. Látjuk, hogy menekülni nem is olyan egyszerű, ha lövünk visszalőnek, tehát ez nem céllövölde és mi magunk is lehetünk célpontok. Hirtelen beszarás van, pánik és jaj, mi lesz, hangulat. De jól jönne a szomszéd nyugtató szava, akivel éppen a múlt héten vesztünk össze! De jól jönne, ha most felhívna és megbeszélnénk, mikor megyünk pecázni!

Talán felértékelődnek emberi kapcsolataink, talán nem fogunk annyira eszközöket látni egymásban, mint eddig. Talán átlátunk a szitán és rájövünk, hogy mennyi hazugságot hitettek el velünk a másik gyarlóságáról, rossz szándékáról és voltunk e hazugságok táptalajai. Ahelyett, hogy ügyet sem vetettünk volna rájuk, felkorbácsoltuk indulatainkat és saját környezetünkben kerestünk a kommunikációval összefüggő jelenségeket, majd mi is gyűlölködtünk. Minden oldal bűnös.

Egy Goebbels-szerű kommunikációra felépített rendszerben élünk, ahol a hatalom hazugsága beszivárgott házainkba, magánéletünkbe és megmérgezte azt. És ezzel nem nevesítem, melyik hatalomra gondolok, mert mindegyik ezt tette! Ahogy ma is ezt teszi, ebben az áldatlan helyzetben!

Azért állítom ezt, mert a járvány idején is erősebben jön át a politikai kommunikáció, mint a biológiai, valós állapot.

Ez egy kiváló alkalom arra, hogy elővegyük tanításainkat a hazugokról:

Ne öltöztessétek át az igazat hamisba, elhallgatva az igazat, s ti tudjátok azt. (Korán 2:42)

Ez a hazugság lényege: egy állítás igaz elemeink kivétele, azok elkendőzése és felcserélése hazug elemekkel részben, vagy egészben.

…Mert bizony, Allah nem vezeti, ki tékozló, hazug! (Korán 40:28)

…Allah nem vezeti azt, ki hazug és hálátlan. (Korán 39:3)

Abdulla tudósítása:
A Próféta (béke reá) így szólt: „Az igazmondás egyenességhez és az egyenesség a Mennyországba vezet. Az, aki igazat beszél, (hiteles) igazzá lesz. Az, aki hazudik gonosszá (al-fadzsur) lesz és a gonoszság a Pokolba vezet. Mindaddig hazudik az ember, míg Allahnál a hazugok közé íratik.”

Szahih, autentikus
Forrás: Szahih al-Bukhari. A Jómodor Könyve, 116. hadisz

A hazugság több alapon nyugodhat. Lehet egyszerű tévedés, megrögzött viselkedési forma vagy tervezett szándékosság. A következő esetekben nem ítélkezhetünk:

Ali ibn Abu Talib tudósítása:
A Próféta (béke reá) így szólt: „Három személy van, akiknek tetteit nem jegyzik fel: az alvónak, míg fel nem ébred, a gyermeknek, míg nagykorúvá nem érik és a bolondnak, míg észhez nem tér.” Abu Dawud megjegyzi: Ibn Dzsuraidzs jegyezte fel Qaszim bin Yazidtól, aki Ali (Allah legyen vele megelégedve) nyonán így idézi a Prófétát (béke reá):” … és az öregnek, akinek meggyengült elméje.”

Szahih, autentikus (al-Albani)
Forrás: Szunan Abi Dawud 4403

Felmentő körülmény tehát a kiskorúság, az öntudatlan állapot, ami lehet betegség, öregség, kényszer, vagy külső hatás következménye. Külső hatás a befolyásoltság, tehát hiszékenység, álhíreknek való bedőlés, amit nem követ szándékos továbblépés ezen az úton.

Amennyiben szándék, tervezettség vegyül a hazugságba és terjesztője nem esik a kivételezett kategóriákba, büntettet követ el. A földi szankciót mindig az adott hely és kor társadalmának normatívái döntik el. Allah (SWT) büntetéséről Ő dönt egyedül.

Ha ezeket a szempontokat összeteszed, alkoss új véleményt szomszédodról, légy megbocsájtó, de világosodjon meg látásod ott, ahol átvernek. Mert bizony, sok terv vesz körül Téged!

Címkék: 

 

h i r d e t é s