h i r d e t é s

Hétfőn megtartják a tanársztrájkot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hétfőn megtartják a tanársztrájkot

2022. január 29. - 07:46

Az utolsó pillanatban döntött a bíróság: jogszerűnek ítélték a pedagógusok munkabeszüntetését. A kormány másként látja. - írja a Népszava

Forrás: Népszava

A pedagógus szakszervezeteknek adott igazat első fokon a Fővárosi Törvényszék a hétfőre szervezett, két órás figyelmeztető sztrájk ügyében: a reggel nyolc és tíz óra közé meghirdetett munkabeszüntetés megtartását jogszerűnek ítélték. A pénteken megszületett végzésben azt is kimondták, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által megfogalmazott ajánlatot fogadták el a sztrájk idején biztosított elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban. Vagyis az iskolákban csak gyermekfelügyelet lesz, tanórákat nem kell tartani.

A kormány azt szerette volna, hogy a sztrájkoló pedagógusok a munkabeszüntetés idején is megtartsák az órák legalább 75 százalékát, és az elmaradt órákat is bepótolják február végéig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) néhány napja jogszerűtlennek kiáltotta ki a hétfői sztrájkot - amit eleve csak a bíróság tehetett volna meg -, a mostani döntéssel azonban egyértelművé vált, hogy a munkabeszüntetés szervezése törvényes keretek között zajlott. Igaz, a kormány még fellebbezhet az elsőfokú döntés ellen, és az Emmi pénteki közleménye alapján élni fognak a lehetőséggel. Mint írták, a bíróság elsőfokú határozata a fellebbezésre álló idő miatt legkorábban öt nap múlva válhat jogerőssé, így továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a hétfői sztrájk nem lehet törvényes. A szakszervezetek azonban máshogy látják. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja azt mondta lapunknak:

a sztrájkot megtartják, hiszen mindent megtettek annak érdekében, hogy a munkabeszüntetés jogszerű legyen, és a bíróság elsőfokú ítélete is ezt támasztja alá.

Szerinte a minisztériumban nem dönthetik el, jogellenes-e a sztrájk, erről csak a bíróság hozhat ítéletet, másodfokon is. Azt viszont szinte kizártnak tartja, hogy a másodfokú ítéletben más döntés szülessen - az elmúlt években ilyenre egyszer sem került sor, korábbi sztrájkok ügyében már három jogerős végzés is született. Nagy Erzsébet beszámolt arról is, a bíróság ítélete szerint a kormány képviselőinek viselkedése nem felelt meg a kölcsönös együttműködés elvének sem a sztrájktárgyalások során: míg a szakszervezetek fokozatosan engedményeket tettek az elégséges szolgáltatások kérdésében, a kormányzati fél nem volt hajlandó engedni eredeti terveiből, vagyis mindvégig ragaszkodtak ahhoz, hogy a tanárok sztrájk idején is dolgozzanak.

A szakszervezetek mindenkit arra bíztatnak, folytassák tovább a szervezést, az intézményvezetők, fenntartók figyelmét pedig arra hívták fel, hogy működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta: a kormányzat részéről érkező, fenyegető hangvételű állásfoglalások kevésbé értek célt, amióta az Emmi önhatalmúlag, a bírósági eljárást figyelmen kívül hagyva törvényellenesnek nyilvánította a munkabeszüntetést, azóta 20-30 újabb iskolából kaptak megkeresést a csatlakozáshoz. A sztrájkoló pedagógusokat támogató online petíciót pedig már több mint 48 ezren írták alá. (Népszava)