h i r d e t é s

Hiába lép Lázár utóda, 150 milliárdot elvesz Brüsszel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hiába lép Lázár utóda, 150 milliárdot elvesz Brüsszel

2018. július 30. - 15:32

 

Nem fognak megnyílni a brüsszeli pénzcsapok pusztán attól, hogy a Miniszterelnökség a továbbiakban nem veszi igénybe az SBGK vezette konzorcium szolgálatait. - írja a napi.hu.

Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A 24.hu szerint nem is kérte az Európai Bizottság az összesen 4,8 milliárd forintos közbeszerzési és jogi tanácsadásra szóló szerződés felbontását, igaz, sokallta a feladatok kiszervezésének mértékét.

Az Európai Bizottság ellenőrei tavaly novemberben a magyar közbeszerzés ellenőrzés hatékonyságát vizsgálták, és lesújtó eredményt hoztak ki. A 29 projektből összeválogatott mintában 24 súlyos hibát leltek, vagyis megbízhatatlannak találták az uniós kasszából kapott támogatások elköltésének ellenőrzési rendszerét, beleértve a csúcsszervet, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályát.

A magyarországi közbeszerzési ellenőrzés lényegében megbukott, éppen csak működik a rendszer, komoly javításra szorul. Ezt kéri Brüsszel, nem csupán a külső tanácsadás teljes megszüntetését

- számolt be a 24.hu.

Növelte a Miniszterelnökség a tanácsadói díját

A hármas osztályzat következménye az uniós gyakorlat szerint "horizontális felfüggesztés" is lehet, amikor leállítják valamennyi operatív program pénzátutalását. A portál úgy tudja, az Európai Bizottságnak nem célja a pénzcsapok teljes elzárása.

Brüsszel egy, pénzügyi korrekciónak nevezett büntetésként támogatásmegvonást ajánlott, amelynek kiszámítására két lehetőségből választhat a magyar kormány: vagy alkalmazzák a kiválasztott 29 mintában talált hibákra megállapított egyedi támogatásmegvonásokat (ezek mértéke 5 és 100 százalék közötti), vagy 10,64 százalékos átalánybüntetést alkalmaznak.

Mivel mintegy 1500 milliárd forintnyi projektről van szó, az átalánybírság értéke 150 milliárd forintnál kicsit több lehet.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy mivel a Bajkai István-féle SBGK, a Nagy és Kiss ügyvédi irodák, valamint az Ész-Ker Kft. alkotta konzorciummal még 2016 májusában kötött keretmegállapodás kifutott, a kancellária külsős tanácsadók helyett saját alkalmazottakkal végzi a jövőben a közbeszerzések ellenőrzését - ehhez 80-85 embert kell felvenni a minisztériumba.

napi.hu


 

h i r d e t é s