h i r d e t é s

Hiába von der Leyen kérése, Orbán nem jelöl nőt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hiába von der Leyen kérése, Orbán nem jelöl nőt

2019. október 18. - 07:34

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke kérésére nemet mond a magyar kormányfő: nem állít női biztosjelöltet. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szecsődi Balázs

A német politikus pedig szeretné, hogy egyenlő arányban legyenek férfiak és nők a késve, legkorábban decemberben felálló testületben.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem szeretne női jelöltet állítani EU-s biztosnak

- írja az Indexen az Eurológus.

A magyar kormányfő annak ellenére határozott így, hogy a német bizottsági elnökjelölt, Ursula von der Leyen kifejezett kérése volt ez. Orbán lépése azért is meglepő, mert korábban felmerült, hogy Járóka Lívia EP-képviselő, vagy Győri Enikő lehet Orbán Viktor jelöltje. Utóbbi 2010-14-ben a budapesti külügyminisztériumban EU-államtitkár volt.

A hírek szerint így Magyarország nem akarhat mást jelölni csak Várhelyi Olivért, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelölte a posztra. Ő már a második kiszemelt az Európai Bizottságba: az első Trócsányi László volt igazságügyi miniszter lett volna. Őt azonban összeférhetetlennek találta az Európai Parlament JURI nevű szakbizottsága a nevét viselő, a kormányt többször képviselő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda miatt, valamint azért, mert azt mondta, nincs köze a jogi képviselethez, miközben abban részesedése volt tavaly is még.

Nemcsak ő bukott meg von der Leyen listáján: nem ment át az Európai Parlament vizsgálatán Románia és Franciaország jelöltje sem. Mindkettejüktől azt kérte a német politikus, hogy két jelöltet, egy férfit és egy nőt delegáljanak a bizottsági posztokra. Mivel a három kiszemelt helyére új személyek kellenek a tervezett november eleji határidő helyett legkorábban decemberben állhat fel az új Európai Bizottság, addig Orbán Viktor kritikusa, Jean-Claude Juncker leköszönő elnök tanácsa marad.

napi.hu


 

h i r d e t é s