h i r d e t é s

Hiányosságokat tárt fel a számvevőszék a megyei kórház gazdálkodásában

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hiányosságokat tárt fel a számvevőszék a megyei kórház gazdálkodásában

2019. április 11. - 10:35

 

A Bács-Kiskun Megyei Kórházra is kiterjedt az Állami Számvevőszék ellenőrzése. Az ÁSZ megállapításai szerint az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása, a belső kontrollrendszer működtetése összességében részben szabályszerű volt. A legsúlyosabb hiányosságokat talán a közbeszerzési szabályok betartásában találták.

képforrás: 24.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közlése szerint 2016 és 2018 között végezték el 17 kórház ellenőrzését, valamint öt kórház utóellenőrzését. Az ellenőrzött 17 kórház közül egyetlenegyben sem volt teljesen szabályszerű a gazdálkodás, ezért számukra összesen 441 javaslatot fogalmaztak meg. Az öt utóellenőrzött kórház közül csupán kettő hajtotta végre az intézkedési tervben vállalt feladatokat. Az ellenőrzések a szakmai feladatellátásra nem terjedtek ki, kizárólag a pénzügyi és vagyongazdálkodás szabályainak betartását értékelték.

Az ÁSZ elemzése szerint a nem átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás is hozzájárulhatott a kórházak működési gondjaihoz, valamint korlátozza a kórházak gazdálkodásához szükséges költségvetési források meghatározását és adósságuk okainak feltárását. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke rámutatott, a törvényi előírások és gazdálkodási szabályok betartása a szervezetek vezetőinek feladata és felelőssége, a gazdálkodási szabálytalanságok pedig a szakmai feladatellátás biztonságát is fenyegethetik.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház is az ellenőrzött 17 kórház között volt, itt a 2011–14-es éveket tekintette át a számvevőszék. Megállapításuk alapján az irányítószervi feladatellátás, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, a pénzügyi és vagyongazdálkodás összességében részben szabályszerű volt. Hiányosságokat tártak fel ugyanakkor például a kockázatkezelés, a közzétételi kötelezettség teljesítése és a belső ellenőrzés működése területén. A pénzügyi gazdálkodásnál a gazdálkodási jogkörök gyakorlása részben, míg a bevételi és kiadási előirányzatok módosítása és a közbeszerzési szabályok betartása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A vagyonkezelési szerződést nem minden esetben az előírt határidőben módosították, és a kétévenkénti mennyiségi leltározáshoz nem rendelkezett a kórház az irányítószerv engedélyével.

Az ÁSZ vizsgálata szerint a kórház például szabálytalanul járt el, amikor nem tette közzé a 2014. évi költségvetést, a 2013-as költségvetési beszámolót, a létszámra, illetményre, juttatásokra, költségtérítésekre vonatkozó kiadási adatokat (egyik ellenőrzött évben sem), illetve az ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatásmegrendelésre vonatkozó szerződések meghatározott adatait. A közbeszerzési szabályok betartása a számvevőszék szerint nem volt megfelelő a megyei kórháznál. Az értékhatárt elérő kiadásoknál több esetben előfordult, hogy a törvényben előírtak ellenére elmaradt a közbeszerzési eljárás lefolytatása. Az ÁSZ leszögezte: „az ellenőrzött kifizetésekkel összefüggésben a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján pazarló gazdálkodást, kár bekövetkeztére utaló adatot, tényt az ellenőrzés nem állapított meg”, de „a részben megfelelően működtetett belső kontrollok korrupciós kockázatot hordozhatnak”.

A kórház ezzel kapcsolatban azt az észrevételt tette, hogy az elmúlt tíz évben több mint 300 közbeszerzési eljárást folytattak le, és a közbeszerzési törvény hatályba lépése óta eltelt húsz év alatt mindössze három jogorvoslati eljárás indult, ami bizonyítja, hogy messzemenőkig szem előtt tartották a vonatkozó szabályokat. Az intézmény elismerte, objektív akadályok miatt egyes esetekben átmenetileg közbeszerzési eljárás nélkül történtek a beszerzések: eredménytelen tendernél a folyamatos betegellátás biztosítása érdekében a régi nyertes ajánlattevőkkel kellett szerződést hosszabbítaniuk, míg az új közbeszerzési eljárás lezárult.

A kórház főigazgatójának az ÁSZ végül összesen 22 intézkedési javaslatot fogalmazott meg.

BAON.hu


 

h i r d e t é s