h i r d e t é s

Hogyan vessük el a fűmagot?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hogyan vessük el a fűmagot?

2024. június 26. - 09:10

Sokan álmodoznak arról, hogy az ő kertjükben is olyan szikrázóan zöld lesz a pázsit, mint amit a filmekben vagy fotókon is láthatunk. De meg lehet ezt oldani anélkül, hogy túl drága, illetve körülményes legyen? Cikkünkben bemutatjuk, mire elég egy megfelelően kiválasztott fűmag. 

Forrás: kertesontozes.hu

Idilli gyep fűmaggal? Igen!

Sokan nem mernek belevágni a fűmaggal történő gyepesítésbe, pedig az ideális típus alkalmazásával igenis elérhető egy nagyon jó eredmény. A Szentiváni kertcentrumnál kapható fűmagok rendkívül sok változatban érhetőek el, így mindenki megtalálhatja azt a terméket, amely segítségével a legtöbbet hozhatja ki kertjéből.

Nem mindegy azonban, hogy hol melyik fűmagot vetjük el, így ne siessük el a választást, és végezzük el a vásárlás előtt a megfelelő kutatómunkát. Nem mindegy például, hogy az adott terület mennyi napfényt és csapadékot kap, illetve mennyire van kitéve árnyéknak, taposásnak.

Amennyiben például kertünk kifejezetten nagy igénybevételnek van kitéve, érdemes lehet inkább valamilyen sport fűmagot választani, amit akár focipályákon is előszeretettel használnak. Ez a típus rendkívül strapabírónak mondható, így a futkározó gyerekek sem tudnak benne kárt tenni.

A fűmag elvetésének titkai

Ha sikerült kiválasztanunk a kertünk adottságaihoz illő fűmagot, a vetés előtt mindenképpen gondoskodnunk kell a terület előkészítéséről. Ez a szóban forgó terület felásását, fellazítását jelenti, illetve meg kell szabadulnunk a gyomoktól, illetve minden egyéb, oda nem illő tárgytól is.

Az előkészítés elvégzését követően kezdetét is veheti a vetés. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy követnünk kell valahogy, melyik területen jártunk már, és melyiken még nem. Erre kiváló megoldás lehet, ha még a vetés előtt kialakítunk zsinórokkal pár négyzetet, hiszen így áttekinthetőbb lesz maga a kert.

Sokan gondolják úgy, hogy a vetés csak géppel végezhető el, azonban nyugodtan dolgozhatunk kézzel is, ha a terület nagysága azt lehetővé teszi. Az egyetlen, amire figyelnünk kell, hogy minden részre ugyanolyan mennyiség kerüljön. Ha ezt nem sikerül abszolválni, könnyen előfordulhat, hogy foltos lesz a kialakult gyep.

Mennyiség tekintetében mindenképpen kövessük a fűmag csomagolásán megtalálható utasításokat. Az általánosan ajánlott mennyiség általában 1 kg/30 m².

Mire érdemes figyelni a füvesítés után?

Ahhoz, hogy hosszabb ideig meg tudjuk őrizni a gyep állapotát, érdemes ügyelni pár dologra. Ilyen például a trágyázás, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a pázsit hozzá tudjon jutni a szükséges tápanyagokhoz. Ezenfelül pedig nem árt folyamatosan biztosítani a megfelelő mennyiségű vizet, ami csak öntözés útján valósítható meg.

Ma már kiváló minőségű fűmagok léteznek, így a füvesítésnek nem feltétlenül kell költséges és hosszadalmas folyamatnak lennie. Ha megfelelően tájékozódunk a vetési technikákról, illetve elég időt szánunk az utólagos gondozásra, magunk is lehetünk egy gyönyörű gyep tulajdonosai.