h i r d e t é s

Hüvelyes Lajos nem pszichiátriai eset – Levél az igazságügyi miniszternek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hüvelyes Lajos nem pszichiátriai eset – Levél az igazságügyi miniszternek

2016. július 22. - 14:23
0 komment

Orvosi vélemény szerint Hüvelyes Lajost nem lehet a zárt osztályon tartani, mert a 72 éves mozgáskorlátozott nem pszichiátriai eset. Még csak gyógyszerezésre sem szorul – jelentette a Magyar Szociális Fórum pénteken. 

Hüvelyes Lajos és Simó Endre - Fotó: Horpáczi Dávid / pestisracok.hu

A szakértői vélemény ismeretében, a történtek társadalmi veszélyessége miatt, az MSZF újabb levélben sürgetett választ Trócsányi László igazságügyi, és Pintér Sándor belügyminisztertől, hogyan fordulhatott elő, hogy egy épelméjű embert hatósági kényszerrel zártosztályra csukjanak. Ki rendelte el a férfi pszichiátriára internálását, és milyen alapon tett eleget a rendőrség a "beutalásnak"? A kérdésekre kötelező a válasz, mert orvosi szakvélemény született arról, hogy Hüvelyes nem pszichiátriai eset. Milyen jogon feltételezték ennek az ellenkezőjét július 15-i kényszerkilakoltatásakor? – kérdezi az MSZF újabb levelében. 

Az igazságügyi tárca az MSZF miniszterhez írt július 16-i levelére július 21-én azzal válaszolt, hogy a jogszabály nem hatalmazza fel a tárcát a rendőrségi hatáskörbe tartozó egyedi ügyekkel kapcsolatos panaszok megvizsgálására, ezért az MSZF levelét továbbították a VI. kerületi Rendőrkapitányságra, és a Bírósági Végrehajtói Karhoz az önálló bírósági végrehajtó lehetséges intézkedéseinek vizsgálata céljából. 

A szakértői diagnózis szerint a rokkant férfi egyéniségéből adódóan konfrontációra hajlamos ugyan, de semmi ok sincs pszichiátrián tartására. Bármikor elmehet, amint lesz hová mennie a terézvárosi lakásának elvesztése után – értesült az MSZF. Mint ismert, július 15-én a rokkantat rendőrök bilincsbe verték, és a mentők rendőri kísérettel szállították a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Nonprofit Kft. kórházának pszichiátriai osztályára. 

Hüvelyes Lajos elvileg elfogadta, hogy a VI. kerületi önkormányzat által neki kiutalandó tatárszentgyörgyi kertes házba költözzön, de az erről szóló szerződést még terjesztették elé. Péntek délelőtt felkeresték a terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat képviselői, de csak egy olyan papírt írattak alá vele, amellyel felhatalmazza őket, hogy eljárjanak az ügyében, és előkerítsék a kilakoltatáskor elkobzott személyi okmányait, mert a lakás kiürítői nem találják őket. Hüvelyes nem csak személyazonossági igazolványát, hanem lakásában hagyott készpénzét és mobiltelefonját sem kapta még vissza. 

A Magyar Szociális Fórum értesülése szerint gondnokság alá akarják helyezni a mozgáskorlátozott férfit. Arra a kérdésre, hogy gyámság alá is akarnák-e helyezni őt, jogainak korlátozásával, az MSZF nem kapott világos választ. 

MSZF SZK


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s