h i r d e t é s

Ideiglenesen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ideiglenesen

2021. április 06. - 15:02

 

A szónak emocionális- és viccértéke is van a magyar flaszternyelvben.

Hivatalos szóhasználattal ideiglenesen állomásoztak (a testvéri) szovjet csapatok Magyarországon, közel egy fél évszázadon át.
Ezen a hosszúra nyúlt, akkori felfogásunk szerint örökké tartó "ideiglenesen" röhögött mindenki, aki nem éppen a fogát csikorgatta dühében.

Azóta a szó jelentése: átmenetileg, mely átmenet végét élő ember nem képes kivárni.
Hasonlatos a helyzet, mint az orosz "szicsász" szóval. A "mindjárt", azt jelenti: soha.

Hasonlatos a helyzet azzal a brit invitálással, hogy "jöjjön el egyszer hozzánk!" Ennek csak zöldfülűek dőlnek be, mint Boldizsár Iván, aki megírta kalandját/égését (Zsiráffal Angliában), amikor szaván fogott egy angol írót a "meghívásával", beállított hozzá, és rajta kívül senki nem értette, hogy mit akar.
Akkor megtanulta. Egy életre.

Ahogy mi is megtanultuk az "ideiglenesent".
Ámbár az alapsztorit illetően végül tévedtünk, mindazonáltal e tévedés semmit nem von le abból a tételből, hogy az "ideiglenesen" ugyan nem a végtelenségig tartó, de negyvenöt évet azért mégsem illetnénk az "átmeneti" szinonimájával (bár történelmi léptékben tényleg az).

Na, mármost! Hogy kerül a csizma az asztalra? Vagyis: mitől aktuális az egész?

Hát, kérem! Most olvasom, hogy a Médiahatóság május 3 és október 29 közti időszakra ideiglenesen szerződést köt a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel, mely Spirit FM néven az eddig a Klubrádió által használt frekvencián fog sugározni.

Bár meglepve nem vagyok, néhány kérdés azért fölmerül:

1./ Hogyhogy a Spirit FM sugározhat adást ilyen ahrem jogi megoldással, holott pályázott ugyan a frekvenciára, de kizárták a versenyből?

Ugyanúgy, mint végül a végül egyedül pályázó Klubrádióét is.

Mellyel nem kötnek ilyen ideiglenes szerződést, ideiglenes használatra, inkább "nem találják" a Klubrádió bírósági beadványát, melyet az szabályszerűen a Médiahatósághoz nyújtott be továbbítására, és volt olyan óvatlan, hogy közvetlenül nem küldte meg a bíróságnak anélkül, hogy erre egyébként köteles lett volna. (Hiába, demokratáknak meg kell tanulniuk felkészülni minden turpisságra. A rossz tanuló apja – Karinthy – elhiszi, hogy befalazták az iskola kapuját?)
A periraton nyilván a recepciós szalonnázott, és amíg egy percre a recepcióval volt elfoglalva, elvitte a szalonnát a cica. Periratostul.

2./ Ha aSpirit FM megkaphatja a frekvenciát sikeres pályázat nélkül, akkor a Klubrádió miért nem kaphatja meg a frekvenciát elkaszált, de bíróság által még el nem bírált pályázattal?

3./ Honnan tudja a Médiahatóság, hogy a bíróság – ha véletlenül még ebben az évezredben előkerül a Klubrádió beadványa – nem fog, legalábbis október végéig nem fog a panaszos javára dönteni?

4./ Speciálisan Varga Juditnak címezve: ez jogállam?

5./ Melyik évezred/évszázad/év október 29?

6./ Igaz-e, hogy a nevezett/kedvezményezett Közösségi izé az ATV-hez, erre tekintettel a Hitgyülis (szerintem) szélhámos álpróféta/gyűjtögető (mármint magánadomány- és állami dotációgyűjtögető) Balogh Sándorhoz, Orbán cimborájához köthető?

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s