h i r d e t é s

Idén bezárhat a vendéglátóhelyek harmada ipartestületi előrejelzés szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Idén bezárhat a vendéglátóhelyek harmada ipartestületi előrejelzés szerint

2022. január 27. - 11:54

 

Az igazi csődhullám még csak ezután jöhet a vendéglátásban 

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/ Tim Mossholder

Az év végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka csődöt mond vagy teljese más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója – nyilatkozta az Mfor.hu-nak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint ez azért következik majd be, mert a vendéglátó üzletek nagyjából harmadát üzemeltető kisvállalkozóknál, akiknél a magán és a céges kassza „átjárható”, a járvány miatt mostanra elfogytak a magántartalékok is.

Az elnök szerint valóban jó éve volt a magyar turizmusnak, de nem mindenhol egyformán. Vidéken, a Balatonnál és a fürdőhelyeken „szenzációs” volt a nyári forgalom, a fővárosban azonban kevés volt rendezvény. Emellett sok helyen a korlátozások feloldását követően is megmaradt az otthoni munkavégzés, ami a munkahelyi étkeztetés forgalmát befolyásolta negatívan, a házhoz szállítás pedig nem segített azoknak a vállalkozásoknak, „ahol a miliő, a design, a szerviz, a tálalás kiemelten számít”.

Kovács arra számít, hogy a drága, elegáns éttermek és az olcsóbb étkezdék, büfék megtalálhatják a célközönségüket, de a középáras helyek némelyike nem biztos, hogy sokáig bírja majd.

A munkaerőhiányról szólva megjegyezte: akkora, hogy már ötcsillagos szállodák is a Facebookon keresnek embereket. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s