h i r d e t é s

Igazi siker, csak nem nekünk: a román nettó bér már annyit ér, mint a magyar

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Igazi siker, csak nem nekünk: a román nettó bér már annyit ér, mint a magyar

2020. június 18. - 17:17

 

Az Eurostat a napokban frissítette a tagállamok átlagos nettó bérére vonatkozó adatait a tavalyi számokkal, ami szerint 9079 euró volt az átlagosan hazavitt összeg Magyarországon – írja a Privátbankár.

A kép illusztráció! - Forrás: ujpestihirmondo.hu

Ez mindössze 5,9 százalékkal magasabb a 2018-asnál. Ennek ellenére nemzetközi viszonylatban az élvonalhoz tartozik Magyarország, nagyobb mértékben csak öt országban nőttek a bérek:

  • Szlovákiában 6,8,
  • Észtországban 7,
  • Bulgáriában 7,5,
  • Lengyelországban 8,
  • Lettországban 9,4
  • és Romániában 14 százalékkal.

A vásárlóerő-paritásra vetítve (ami azt mutatja, hogy mennyit ér a megkeresett összeg) a 9079 eurós nettó bér az árak tükrében 14 397 eurót ér, ami 2018-hoz hasonlóan a hatodik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Bár csupán két országban kapnak kevesebb fizetést a dolgozók a magyarnál, a nálunk jellemző árszínvonal miatt nem ér annyira keveset a fizetés, mint az a nominális összeg alapján tűnik".

Románia egy év alatt hatalmasat lépett előre a vásárlóerő-paritáson is.

Míg ugyanis a magyar 9079 eurós átlagbér a vásárlóerejét tekintve 14 397 eurót ér, addig a román 14 324-et. A keleti szomszédunkban élők tehát csupán 73 euróval kevesebb értéket tudnak vásárolni a nettó bérükből.

A statisztikából az is kiderül, hogy 2014 óta Magyarországon 34 százalékkal emelkedett a nettó átlagbér, addig Romániában 71 százalékkal. A cseheknél 23, a lengyeleknél 28, a szlovákoknál pedig 10 százalékkal nőtt az átlagos nettó fizetés. Ha azonban a 2010-es évhez viszonyítjuk a számokat, megint más adat jön ki: a magyar nettó euróban 49 százalékkal emelkedett, a román pedig 109 százalékkal.

A portál összegzése szerint a gyenge forint miatt nemzetközi viszonylatban nem tud megmutatkozni a hazai szinten kiemelkedő bérrobbanás valós mértéke, mindez pedig a kormány politikájának kedvező fejlemény. (propeller.hu)


 

h i r d e t é s