fbpx Így azért egyszerűbb a viszkozitási index kiszámítása | CIVILHETES

h i r d e t é s

Így azért egyszerűbb a viszkozitási index kiszámítása

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Így azért egyszerűbb a viszkozitási index kiszámítása

2022. január 12. - 08:11

 

Hallottál már a viszkozitási indexről? Tisztában vagy vele, hogy mit is jelent és hogyan is lehet azt kiszámolni? Ennek meghatározásához nincs szükség szakmai tudásra, hiszen akár online is megvalósítható. Azért persze nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi és mit jelent a viszkozitással kapcsolatban. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogyan lehet a legkönnyebben kiszámítani ezt az indexet!

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egy adott folyadék viszkozitás az anyag sűrűségét határozza meg. Emellett a viszkozitás szorosan összefügg a hőmérséklettel is, hiszen annak emelkedésével a viszkozitás egyre nagyobb mértékben kezd el csökkenni, ezáltal az anyag is jóval folyékonyabbá válik. Azért tehát, hogy egy folyadék hőfoka és a kinematikai viszkozitás közt fellelhető összefüggést értékelni lehessen, bevezették a viszkozitási indexet. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy megtudjuk, miként változik a viszkozitás a hőmérséklet által.

Viszkozitási osztályok

Amikor a viszkozitást, mint fogalmat a hétköznapi életben használjuk, akkor általában nem a fizikai mennyiségről van szó, hanem viszkozitási osztályokról. A motorolajokon, váltóolajokon és egyéb kenőanyagokon található “W” betűvel jelzett számok, int a 10W-40, vagy éppen a 75W-90 jelentik az olajnak az osztályát. Ahhoz azonban, hogy ezeket az olajokat be lehessen sorolni, teljesíteniük kell az adott osztályhoz tartozó limiteket. A magyar klimatikus viszonyok mellett általában az átlagos, 4-5 évnél idősebb motoroknak a legoptimálisabb a 10W-40-es változat.

A viszkozitási index kiszámítása

Az index kiszámításának alapjául két olyan olajtípus felel, amik ugyanazon a kiindulási viszkozitás esetén, a hőmérséklet emelkedésével eltérő nagyságban változik meg az értékük. A www.klueber.com weboldalon található kalkulátor segítségével sokkal egyszerűbb kiszámítani a kenőolajok viszkozitási indexét. Ahhoz, amelyiknek a viszkozitása jobban kötődik a hőfokhoz, 0-át kell rendelni, a másikhoz, amelyik pedig kevésbé változik, jöhet a 100-as érték.

A Klüber gyártmányaihoz tartozó olajok és alap termékek indexét a 40 és 100 fok között elhelyezkedő kinematikai viszkozitás értéke alapján lehet könnyedén kiszámítani. Minél nagyobb a szám, annál kisebb mértkében változik meg a viszkozitás az egyes hőmérsékleteken. A magas index garantálja a kenési tulajdonságok változatlanságát, mindezt széles hőmérséklettartományban.

Ezek a folyadékok nem igazán alkalmasak közlekedési olajként, hiszen nagy az eltérés a hidegben tapasztalható jellemzők és a melegben tapasztalható tulajdonságok között. Manapság már főként a magas indexű olajokat alkalmazzák, hiszen ezek jobban bírják a hőmérsékletváltozást, ezáltal sokkal stabilabb a viselkedésük, állandóbbak, mint az alacsony értékkel rendelkező típusok.

Mit is jelent mindez pontosan?

Tulajdonképpen elmondható, hogy minél magasabb az olaj viszkozitása, annál nehezebben tud folyni. Ezáltal minél alacsonyabb az érték, a folyadék annál könnyebben folyik szét. Ez azért is jó, mert az alkatrészek kenéséhez meg kell találni a lehető legjobb megoldást, ez pedig az arany középút lenne. Nem jó az sem, ha a viszkozitás túl magas, hiszen ezáltal az olaj keringése sokkal nehezebben tud beindulni, előfordulhat továbbá az is, hogy az olaj el sem éri az olyan kenési pontokat, amelyeknek szükségük lenne a védelemre. Amennyiben pedig túl alacsony a szám, akkor ott egy nagyobb nyomás miatt akár ki is szorulhat az anyag az alkatrészek közül, ezáltal nem tudja megakadályozni a fémek érintkezését.

A Klübernél kapható kenőolajok

A gyártó többek között kenőolajok hajtóművekhez, siklócsapágyakhoz, láncokhoz, szinterfém csapágyakhoz, légsűrítőkhöz, illetve gázkompresszorokhoz egyaránt. Emellett a Klüber foglalkozik hűtőkompresszor olajokkal, autóiparban használatos fajtákkal, de még tűolajokkal is, amiknek a textilipar veszi a hasznát. A cég azonban nem feledkezett meg az élelmiszer- és gyógyszeriparról sem, amelyeknek szintén sok esetben van szükségük kenőanyagokra.

Az itt kapható változatok viszkozitási indexe pedig pillanatok alatt megállapítható, amennyiben az oldalon található számlálót vesszük igénybe.


 

h i r d e t é s