h i r d e t é s

Így főzhetsz isteni kávét egy kotyogós kávéfőző segítségével

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Így főzhetsz isteni kávét egy kotyogós kávéfőző segítségével

2023. július 14. - 10:29

A tévhitekkel ellentétben nemcsak egy ultramodern presszógéppel, hanem egy kotyogóssal is nagyon finom, aromadús, ízletes kávé főzhető le, amelynek a titkával a mai cikkünkben meg is ismertetünk téged.

Forrás: kaveverzum.hu

Először is csavard szét a kávéfőzőt, és töltsd fel az alsó víztartályát úgy, hogy közben a vízszint a szelep alatt marad! Ha világos vagy közepes pörkölésű a kávéd akkor használj hideg vizet, ha viszont sötétebb pörkölésű a kávéd akkor inkább forró vizet tölts bele, hogy lerövidítsd a főzési időt. Fontos, hogy ne használj csapvizet!

Sokkal jobb választásnak minősül a palackozott tisztított vagy a szűrőkancsós víz, hogy kinyerd a kávéban rejlő ízeket. De ha igazi profiként szeretnél kávét főzni, akkor érdemes kimondottan kávévizet használni, ennek kémiai összetevői ugyanis mások, mint a csapvízé.

Ezután jöhet a kávé kimérése és őrlése

Javasoljuk, hogy használd a KávéVerzum szemes kávé kínálatában is kapható Illy kávék egyikét, amelyek a világ legjobb termőterületéről származó, 100% arabica kávészemekből készülnek. Az ízük igazán jellegzetes, krémes és kiegyensúlyozott.

Őröld le őket egy picivel nagyobb méretre, mint amit az eszpresszó készítésénél megszokhattál! Ha ugyanis túl finomra őrölt kávét használsz, akkor egy keserű, sűrű, ízeiben túl erős kávét kapsz. Sőt, sok esetben egy ilyen őrleményen a vízgőz nem is tud áttörni.Miután pedig ezzel megvagy, töltsd meg a mokka szűrőjét úgy, hogy az őrölt kávé nem éri el a peremét! (Javasolt kávé-víz arány 1:12) Továbbá fontos az is, hogy ne tömörítsd össze benne a kávét, mert úgy nehezen fog rajta áthaladni a víz.

Helyette inkább kocogtasd meg kanállal a szűrő szélét addig, amíg a benne lévő kávé egyenletesen el nem terül! Majd csavard rá a mokkára a felső részt, helyezd a tűzhelyre, és kezdd el kis lángon főzni a kávét!

Hogyan legyen a főzés közben a kávéfőző teteje?

Nos, a nyitott tetőnek 2 előnye van. Ez egyik az, hogy könnyebben észreveszed majd, mikor kell lekapcsolni a lángot. A másik pedig, hogy a már lefőtt kávé folyamatosan tud hűlni, így kevésbé fog megégni.

Ha azt tapasztalod, hogy elkezd kifolyni a kávé a főző felső részébe a fejen keresztül, akkor jön majd el az a pillanat, amikor le kell venned a tűzről. Ezáltal ugyanis megőrizheted a kávéban megtalálható aromák széles spektrumát.

Azt viszont szeretnénk hozzátenni, hogy így 30%-kal kevesebb kávét fő majd, de mindenképpen megéri a dolog, mert így a végeredmény sokkal élvezetesebb lesz. Abban az esetben pedig, ha ezt az ízélményt maximálisan szeretnéd kiélvezni, akkor javasoljuk, hogy a lefőzött kávét cukor nélkül fogyaszd.

Miután végeztél, mosd el az eszközt!

Azután, hogy elkortyoltad a kávédat a kedvenc csészédből, a maradékot nem szabad benne hagyni a főzőben száradni a következő kávézásig, hanem megfelelően el kell mosni az eszközt.

Ezt fontos, hogy csakis kizárólag tiszta vízzel történjen meg, mivel a főző felszíne könnyedén megsérülhet. A mosogatógépet se használd! A mosogatószer kikezdheti a tömítőgyűrűt, ami miatt csökkenhet a nyomás a későbbi főzések során.

A kotyogóssal főzött kávét ízesítheted ízlésednek megfelelően: tejjel, cukorral, mézzel és persze más finomságokkal is.