h i r d e t é s

Ijesztő a jegybank vesztesége

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Ijesztő a jegybank vesztesége

2023. június 01. - 06:20

402 milliárd az MNB2022-es vesztesége, idén 2000 milliárd is lehet a mínusz.

Forrás: BME

Hiába ért el rekordnyereséget a gyenge forinton, soha nem látott mértékű, 402 milliárdos veszteséggel zárta az elmúlt évet az MNB. A piaci folyamatok alapján az idén 2000 milliárdot is közelítheti a jegybank mínusza, ami azt jelenti, hogy a költségvetésnek több éven keresztül a GDP 0,5 százalékát kell az MNB veszteségrendezésére fordítania.

A megelőző évi 57,1 milliárd forint után tavaly 402 milliárd forintos veszteséggel zárt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derült ki az éves jelentésből. A jegybank mérlegfőösszege 6,7 százalékkal 28 061 milliárd forintra nőtt az elmúlt év során.

Fáj a magas kamat a kamatemelőnek is

A nemzeti bank értékelése szerint a kibővült mérlegben a folytatódó kamatemelések hatására a bankrendszer többletlikviditásának lekötése a kamatráfordítások jelentős növekedésével járt.  Ezért a kamat- és kamatjellegű veszteség az év során gyorsuló ütemben emelkedett, amit a korábbi időszakokhoz képest magasabb árfolyamnyereség csak részben ellensúlyozott. A számok nyelvére lefordítva

AZ MNB NETTÓ KAMAT- ÉS KAMATJELLEGŰ VESZTESÉGE A 2021. ÉVI 72,6 MILLIÁRDOS MÍNUSZT KÖVETŐEN TAVALY MÁR 1062,3 MILLIÁRD FORINTRA RÚGOTT

– ennek 91 százaléka forint-relációban keletkezett. A jegybanki kamatemelések idején a bankok lekötött pénzeire az MNB 962,4 milliárd forintot költött a 2021-es 158 milliárd után.

Rekordbevételt hozott a gyenge forint

Korábban több évben is (2014, 2019, 2020) rendkívül büszke volt a jegybank arra, hogy mekkora nyeresége van – miközben a számok azt mutatták, hogy az MNB profitja jórészt a forint gyengülésének volt köszönhető: azon nyert nagyot, hogy a korábban sokkal kedvezőbb árfolyamon beszerzett devizát tudta forintra váltani. Idén azonban hiába nőtt ismét a forint árfolyamának gyengülése miatt a devizaváltásból származó nyereség, a 797,7 milliárdos árfolyameredmény csak szépségtapasz tudott lenni a kamateredmény durva romlásához képest.

Drága az irodabérlet

A jegybanknak sikerült 3,5 százalékkal az előzetes terveken belül tartania működési költségeit, de a növekedés így is 27,3 százalékos volt. A költségeken belül a személy jellegű ráfordítások bővülése lényegében inflációkövetőnek minősíthető, a 32,5 milliárd forintos kiadás 17,4 százalékos emelkedésnek felel meg, ám a működési költségek növekedése 37,6 százalékos volt. A 36,7 milliárdos számlát főként az új ingatlanok (MNB Budai Központ, MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum), valamint a hozzájuk tartozó parkolók és a Bölcs Vár egész évi bérléséből és üzemeltetéséből adódó költségmegugrás okozta, de 21,5 százalékkal emelkedtek az informatikai költségek is. Az MNB tavaly ugyanakkor visszafogta magát a „jegybanki célkitűzések megvalósításához, továbbá az eszközök mennyiségi és minőségi színvonalának biztosításához” szükséges fejlesztések terén: bár az éves terv 12,7 milliárd forintos ilyen jellegű költést irányozott el, a végső számla 9 milliárd forint lett.

A jegybank legutóbb 2007-2008-ban, volt két egymást követő évben veszteséges, ám akkor az két esztendő együttes mínusza alig haladta meg a 22 milliárd forintot. 2010-ben 41,6, 2012-ben 39,8 milliárdos mínuszt hozott össze a Magyar Nemzeti Bank, vagyis

MÁR A TAVALYI 51,7 MILLIÁRDOS MÍNUSZ IS REKORDNAK SZÁMÍTOTT. A MOSTANI 402 MILLIÁRD FORINTOS MASSZÍV VESZTESÉG PEDIG MÁR NAGYON KOMOLY KOCKÁZATOKAT REJT.

A veszteségnek betudhatóan a bank saját tőkéje egyetlen év alatt harmadára, 799 milliárd forintról 255,9 milliárdra zuhant.

A veszteségnek betudhatóan a bank saját tőkéje egyetlen év alatt harmadára, 799 milliárd forintról 255,9 milliárdra zuhant.

Hatalmas veszteség jöhet

Ennél is nagyobb gond, hogy a tavalyi évre jellemző, kedvezőtlen folyamatok idén nagyon lassan javulnak, az MNB kamatkiadásai a csak májusban elindított és előre jelzett módon óvatos kamatcsökkentések miatt az idén egész biztosan drámai csúcsokat döntenek majd, miközben – hacsak be nem szakad a forint – a devizapiaci trendek sokkal kevesebb mankót adnak majd.

A PIACI ELEMZÉSEK AZ MNB 2023-AS VESZTESÉGÉT 1800-2000 MILLIÁRD FORINT KÖRÜLIRE TESZIK. EZ AZT JELENTI, HOGY A JEGYBANK SAJÁT TŐKÉJE A JEGYZETT TŐKE ALÁ SÜLLYED ÉS ELINDUL A VESZTESÉGPÓTLÁSI ELJÁRÁS,

amikor az MNB veszteségét a költségvetésnek 5 éven keresztül kell visszapótolnia egyenlő részletekben, amíg a saját tőke újra a jegyzett tőke fölé nem emelkedik. A számok alapján 2024-től a költségvetésnek évi 310-350 milliárd forintos tartós kiadása keletkezik majd a jegybank gazdálkodása miatt. (A Portfolio.hu emlékeztet, hogy tavaly nyáron a 2023-as költségvetés kitekintő fejezetében ezen a címen 2024-re 323 milliárd forintos kiadást prognosztizált a kabinet.)

Fél évnyi kulturális költség

MÁR ÖNMAGÁBAN EZ A TÉTEL IS – HA A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN NEM LESZ TOVÁBBI JEGYBANKI VESZTESÉG, AMIRE A FELVÁZOLT KAMATPÁLYÁK ISMERETÉBEN AZÉRT NINCS GARANCIA – TARTÓSAN A GDP 0,5 SZÁZALÉKÁT KITEVŐ EXTRA KIADÁST JELENT MAJD A BÜDZSÉNEK,

ami egyébként a magas jegybanki kamatszint miatt megugró adósságfinanszírozási többlet 50 százalékával egyenlő. Összehasonlításképp: az MNB veszteségfinanszírozásának igénye a 2024-es költségvetésben a kulturális terület támogatására előirányzott 671 milliárd forint felét teszi majd ki.

Bár egyes jogászok szerint a pontosan csak jövőre megismerhető 2023-as MNB mérleg alapján csak 2025-től van veszteségelszámolási kötelezettsége a büdzsének, mások, így a Költségvetési Tanács többség álláspontja szerint  már a 2024-es költségvetésben is meg kell találni a jegybanki veszteség ellentételezésének forrását.  Ha ez így lesz, akkor nyugodtan gondolkodhatunk úgy, hogy a büdzsé kamatemelkedés miatti kiadása nem 24, hanem hanem 36-38 százalékkal ugrik meg, hiszen a jegybanki veszteség elszámolása nélkül is 3103 milliárd forintra emelkedik majd a 2024-ben az adósságszolgálat. Ez azt jelenti, hogy a teljes, a magas kamatok miatti közvetlen és a jegybank szintén kamatok által hajtott veszteségnek köszönhető adósságszolgálat a 2022-ben mért 2,9 százalékról jövőre messze a GDP 4 százaléka fölé emelkedik majd. Ez számottevően nehezebb pályát rajzol majd - ráadásul több éven keresztül - a költségvetés elé. (Index)