h i r d e t é s


Ilyen, amikor a városvezetés “mindent megtesz” – már a hétvégén kaotikus volt a metrópótlás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ilyen, amikor a városvezetés “mindent megtesz” – már a hétvégén kaotikus volt a metrópótlás

2017. november 06. - 14:15

 

De hát ez volt az első nap – gondolhatja az olvasó. A valóság ellenben az, hogy a BKK-nak minden tapasztalata és lehetősége megvolt arra, hogy a szombaton kialakult káoszt elkerülje.- írja a kozlekedotomeg.blog.hu.

Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

“A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV Zrt. mindent megtett, és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére” – olvasható a metrófelújítás hivatalos honlapján. A városvezetés elszántságáról már a szombaton kezdődött metrópótlás első napján megbizonyosodhattak az utasok:

  • 1,5–2 perc helyett rendszeresen 8–10 percenként, hordákban jártak a buszok.
  • A járművek jelentős része már reggel 9-kor is 100%-os kihasználtsággal közlekedett.
  • 11 órakor már átlagosan 20, délután 2 órakor pedig átlagosan 75 perces késések voltak a vonalon. (A késő délutáni Fradi-meccsnek ekkor még híre sem volt.) Utaslemaradás a Klinikáknál november 4-én, szombaton 11 órakor.

Ilyen érzés az utasok többségének a rosszul szevezett buszpótlás.Forrás: kozlekedotomeg.blog.hu

Nem, nem azt mondjuk, hogy még több pótlóbuszra van szükség – nem vagyunk mi csacsik.

És nem is arról van szó, hogy milliárdos beruházásokat hiányolunk. Épp ellenkezőleg: az elmúlt jónéhány év során az M3-as metró minden szakaszán volt már pótlás, számtalan alkalommal – a BKK-nak minden menetrendkészítési és forgalomirányítási tapasztalata megvan ahhoz, hogy biztosítsák a járművek egyenletességét, illetve hogy elkerüljék a menetrendbe kódolt késéseket.

Két alapvető elvárás sem teljesült a hétvégén

Tarthatatlan a menetrend: papírforma szerint 47 perc alatt kellene, hogy megtegyék a buszok a Kőbánya-Kispest és Újpest, Árpád üzletház közötti távot, de a gyakorlatban még akkor is legalább 57–60 percre volt szükség, amikor semmilyen különösebb forgalom nem zavarta a járműveket.

(Ezt egyébként egy FŐMTERV által készített tanulmány is megjósolta a 25. oldalon.) Márpedig ha a rendszerbe eleve 10 perces késések vannak kódolva, akkor az számtalan egyéb problémát generál: ha a tervezettnél több időre van szükség, hogy a buszok visszaérjenek a kezdő végállomásra, akkor ugyanakkora sűrűséget csak több járművel lehet biztosítani.

Mivel azok nem állnak rendelkezésre, a menetrendhez képest kevesebb buszt lehet indítani egy óra alatt, azaz csökken a kapacitás, a tömeg pedig csak nő, és rendszeressé válik az utaslemaradás.

Elégtelenek a buszok egyenletességét biztosító intézkedések: a késések és a közúti akadályok elkerülhetetlen következménye, hogy előbb-utóbb a buszok egyenetlenül kezdik követni egymást – ez a 8 percig semmi, majd jön 4 tömött busz esete.

A hétvégén számtalanszor előfordult, hogy a késéseket úgy próbálták kompenzálni, hogy a végállomásról egyszerre 2-3 buszt indítottak, ami viszont csak tovább rontott az egyenletességen. Ezen felül a legtöbb esetben azzal a lehetőséggel sem éltek, hogy egy-egy közbenső megállónál várakoztassák, vagy éppen egy felüljárón való átküldéssel előnyhöz engedjék a buszokat annak érdekében, hogy a 8 perces kimaradások legalább 5-6 percre csökkenjenek.

kozlekedotomeg.blog.huh i r d e t é s

betöltés...

;