h i r d e t é s

Indianai álmodozók

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Indianai álmodozók

2018. augusztus 05. - 10:11

 

Orbán Viktor tusványosi beszédének árnyékában elsikkadt a napokban egy olyan egymondatos, rövid hír, ami a maga teljességében mutatja meg a NER elvi és gyakorlati alapjainak fonákságát, faramuciságát.

Arról van szó ugyanis, hogy az Indianai Állami Egyetem megkezdheti (és meg is kezdi) oktatási tevékenységét, működését Magyarországon, a Pázmányon, annak komplexumán belül.

Örvendetes, de tényleg. Első nekifutásra akár még csettinthetnénk is az ujjunkkal, mondván: ez igen, egy neves amerikai egyetem arra érdemesnek találta Magyarországot, hogy ott/itt oktatási tevékenységet folytasson.

Ámde – villan rögtön az ember eszébe.Valahonnan rémlik, mintha volna példa rá, hogy működik már amerikai egyetem Magyarországon. Hát persze! A Közép-Európai Egyetem, közismert nevén CEU.

A dolog tehát nem példa nélküli, ámde jelentős különbségek fedezhetőek fel a CEU és az indianai intézmény esete közt. Először is, jól mutatja a magyar kormány felemás gondolkodását, hogy miközben gyakorlatilag ki akarja ebrudálni hazánkból a CEU-t – mert szemernyi kétségünk sem lehet afelől, hogy a kormány és az említett egyetem közti megegyezés ellenére Orbánék nem tettek le ebbéli szándékukról - , ezzel párhuzamosan engedélyt kap egy szintén amerikai egyetem a hazánkban történő működésre.

Kettős mérce. Kettős mérce bizony, hiszen pusztán arról van szó, hogy míg az egyik intézmény mögött az amerikai Indiana állam, a másik hátterében az egy ideje főellenségnek kikiáltott Soros György áll. Kivételezés? Az bizony. Nem szokatlan ez kormányunktól, mely mind a bel-, mind a kül-, mind a gazdaságpolitikában megtalálja a szívének kedves, és attól távol álló szereplőket.

Másodszor, teljesen világos a dolog politikai üzenete, amely nem más, mint a példastatuálás és az erőfitogtatás. Itt az történik, amit mi akarunk – üzeni ezzel a döntéssel az Orbán-kormány. Az jön ide, akit mi hívunk, itt mi hozzuk a döntéseket az oktatás terén (is), mindenki más húzza meg magát, különben lesz nemulass!

Harmadszor: ITT AZ OKTAT, AKIT MI BEENGEDÜNK. Jól megvilágítja a néhány éve folyamatos parasztvakítás és hisztériakeltés, agymosás közgondolkodást romboló hatását, hogy az átlagemberek többsége – ha egyáltalán hallotta a szóban forgó hírt – úgy gondolja, hogy a kormány BEENGEDI az Indianai Egyetemet Magyarországra. Mintha csak afféle „migránsok”, „illegális bevándorlók” lennének. Látjuk is már lelki szemeinkkel, ahogyan az osztrák-magyar határon drótkerítés épül, hogy megfékezze a hazánkra illegálisan rátörni szándékozó amerikai felsőoktatási szakemberek tízezreit...

Summa-summárum, a kis egymondatos hír önmaga teljességében mutatja a NER esszenciáját, lényegét. Kivételezés. Kettős mérce. Erőpolitika. Engedélyezés és tiltás.

Álmodj csak, Indiana. Majd ti is sorra kerültök.Akárcsak a CEU.


 

h i r d e t é s