h i r d e t é s

Indulása pillanatában a "fakocka" áldozata lett az e-recept rendszere

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Indulása pillanatában a "fakocka" áldozata lett az e-recept rendszere

2017. november 04. - 08:17

 

2017 Magyarországán sajnos a hozzáértés proletár csökevénynek számít. - írja a Városi Kurir Blog

MTI Fotó: Balázs Attila

Az orvosok körében fontos és jó ötlet a szerdán indult e-recept, csak nem pont így. Az egész olyan „magyarosra” sikerült. Az információáramlás nem volt egységesen elérhető, az orvosoknál eddig működő rendszer „nem szerette” az újat, ami a túlterhelés okán amúgy is csak hosszas sorbaállás után volt fogadóképes.

Vartus Gergely, az E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos – mert ilyen is van! – hét elején már belengette, hogy:

„Az induláskor lehetnek gyermekbetegségei a rendszernek"

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) közel 10.000 orvosnak, gyógyszertárnak, kórháznak és rendelőintézetnek kellett csatlakozni, vagyis a beutalókat, recepteket, a kórházi ellátások, laborvizsgálatok, egyéb leletek adatait ebben országos online hálózatban kell a jövőben rögzíteni. Ezek a betegeket kezelő minden orvos és gyógyszerész számára elérhetőek lesznek. Elvileg.

Ez mind nagyon szép és feltehetően jó is lenne nekünk betegeknek, hiszen az éppen „rajtunk dolgozó” orvos nem tőlünk kérdezgetné, hogy milyen gyógyszert szedünk – tudja aranyoskám, olyan kéket, napi kétszer – a milyen bajunkra.

A több millió adatot kezelő e-recept rendszere csütörtökön botladozza az elsőket. Az alap, hogy mindenkinek, aki hozzá akar férni, e-személyivel kell rendelkezzen, hiszen a kártyaolvasó ennek ellenőrzése után engedi be a kíváncsit. Ez azt jelenti, hogy mivel ez nem kötelező, sokan rohamozták, rohamozzák meg az igazolványkiállító helyeket, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint gyorsított eljárásban állítják ki az igazolványokat. Szinték ők, vagyis a Készenléti Rendőrség postásnak áll és ők szállítják ki a kártyaolvasókat is.

Vartus Gergely a Weborvos.hu-nak azt nyilatkozta, hogy:

„végeztek terheléses teszteket. Ezek alapján a rendszer képes volt napi több millió adatot kezelni összeomlás nélkül. Vartus szerint amíg be nem „rázódik" a rendszer, időnként többet kell majd várniuk a betegeknek az orvosnál, a patikában, nagyobb lesz a türelmetlenség. Ha egy háziorvos vagy kórház még nem tudott csatlakozni az EESZT-hez, vagy valamiért szünetel az internetszolgáltatás, Vartus szerint az nem okozhat gondot a betegek kezelésében és gyógyításában.

Ilyen az, amikor egy jó ötlet, ami máshol működik, gagyivá válik. Abban a pillanatban, amikor egy feladatra nem az alapján választják ki a legmegfelelőbbet, hogy mit tud, hanem az a szelektálás mozgatórugója, hogy mennyire lojális a regnáló kormánnyal szemben, csak színvonal romlást okozhat. 2017 Magyarországán pedig sajnos mellékes a hozzáértés, elítélendő proletár csökevénynek számít. És mégis,a ma napvilágot látott közvéleménykutatás azt mutatja, hogy a választók hiába szembesülnek nap, mint nap azzal, hogy tolvajok irányítják az országot, a Fidesz soha nem látott szárnyalásba kezdett. Kezeket a magasba, aki érti ezt!

 

varosikurir.blog.hu


 

h i r d e t é s