fbpx Ingyen kapott médiabirodalmat a Fidesz | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ingyen kapott médiabirodalmat a Fidesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ingyen kapott médiabirodalmat a Fidesz

2018. december 05. - 12:46

 

A NER jószívű oligarchái egy fillért sem látnak többé a felajánlott milliárdos vagyonukból.

Illusztráció: androlib.blog.hu

  Mindössze 20 millió forinttal indította útjára Liszkay Gábor azt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, amelynek az égisze alatt a Fidesz hatalmas, egységesített médiabirodalma működni fog ezután, és amelynek a NER oligarchái a múlt héten Mészáros Lőrinctől Andy Vajnán át Schmidt Máriáig felajánlották a tulajdonukban lévő médiát.

Ráadásul ezért az összesen tízmilliárdos vagyonért egyikük sem kapott egy fillért sem

- derül ki a 24.hu cikkéből.

A portál a Kaposvári Törvényszéken nézett bele az alapítvány alapító okiratába, amelynek a tanúsága szerint az alapító és a csatlakozó az alapítvány részére juttatott vagyont nem vonhatja el és nem követelheti vissza. Ez azt jelenti, hogy a NER oligarchái rendkívül nagyvonalúak voltak a Fidesszel – nyilván mertek volna nem azok lenni –, és nemcsak hogy nem kaptak, soha nem is fognak viszontlátni semmit abból, amit most felajánlottak.

Hatalmas médiabirodalomról van szó, amelynek az orgánumai 2017-ben 60 milliárd forint bevételnél álltak meg, és nyolcmilliárd forint nyereséget értek el. Ha profit a jövőben is lesz, azt az alapítónak ugyan nem lehet kifizetni, de az alapítvány mint a felajánlott cégek tulajdonosa magához vonhatja. Ennek a jegyében kerülhetett bele az alapító okiratba,  hogy az alapítvány nyújthat ösztöndíjat és egyszeri támogatást, és az alapítványi célok hatékonyabb megvalósítása érdekében fő- és mellékállású munkatársakat is foglalkoztathat.

Az egyelőre nem világos, hogy a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítványnak mekkora vagyont ajánlottak fel, de a G7 korábban arról írt, hogy a NER-oligarchák több mint 30 milliárd forintból vették meg mindazt, amitől a múlt héten szinte vezényszóra megváltak. Mivel az ügyleteket banki hitelekből finanszírozták, a  hitelbiztosítéki nyilvántartás pedig arról árulkodik, hogy a bankok mindenen rajta tartják a kezüket, zálogjogot jegyeztek be az ingó- és ingatlanvagyonra és a a jövőbeni bevételekre és domainnevekre is.

Az egyik bank, a Mészáros Lőrinchez közeli MKB neve több kiadóé mellett is szerepel. Ilyen a Mediaworks Hungary Zrt., a Vajna-féle Avalue Befektetési Kft., és az az Inform Média Kft. is, amelynek a jelenlegi tulajdonosa, az osztrák üzletember Heinrich Pecina még a Mediaworks Hungary Zrt. vezetőjeként vezényelte le a Népszabadság bezárását.

168ora.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s