h i r d e t é s

Intermodális csomópont épül a vasútállomás mellett

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Intermodális csomópont épül a vasútállomás mellett

2013. augusztus 24. - 09:54
0 komment

 

Intermodális. Mit jelent ez a szó? Többféle eszközt, módot kombináló.

Ez a nagy ívű fejlesztés ismét csak a szűklátókörűséget, a lehető legolcsóbbra való törekvést fejezi ki.

Ismerik a Morgan autómárkát? Ez egy kis angol manufaktúra, amely azzal szerzett hírnevet és elismertséget, hogy autói kívülről a múlt század ’30-as éveitől gyakorlatilag változatlan formában készülnek. Ez egy tradicionális márkánál nagyszerű dolog, őrizni a hagyományokat és a bevett-megszokott dolgokon nem változtatva fejleszteni… de kanyarodjunk vissza az esztergomi vasúti csomópont-fejlesztéshez.

Értéket őrizni egy XXI. századi fejlesztés kapcsán egészen máshogy kéne, legalábbis a józan paraszti ész ezt diktálja.

város egyik hírportálján dicshimnuszként jelent meg, hogy Esztergom újra fejleszt. A látványtervek is láthatóak. Azonban a tervek nem annyira rózsaszínűek, ahogy az elsőre látszik!

A Simor János utca lakói végre fellélegezhetnek, eleget szagolták-hallgatták az autóbuszokat. Azok, akik hangos helyen élnek, tudják mit jelentenek az alábbi tények:

- üveghangon járatni a csendes Ikarus-motorokat, mert az autóbusznak levegőt kell termelnie az üzemhez,
- melegíteni kell a motort, hogy „harapjon” a forgalomban,
- dúsítóval indítani a nagy dízeleket a hideg reggeleken, füstöl, de így tuti beindul,
- olajkályhával fűteni a járatokat, nem illatos, de meleg lesz a busz utasterében…

23 autóbusz-tárolóról szól a terv, nyilván önkormányzati rendelet fog arról szólni, hány darab autóbuszt lehet egyszerre beindítani… Bizonyára továbbra is csendes környék marad például Aranyhegy, ott biztosan nem lehet majd hallani azt a négy autóbuszt, amely egyszerre érkezhet, ahogy a tizenkettő indulót sem.

…ne feledkezzünk el a vasútról sem

- egyszer a ködös jövőben majd villanyvonatok fogják szállítani az utazóközönséget, de addig visszatérnek a modern Desiro motorvonatok és ezek hosszútávon, álló helyzetükben hangosak,
- több száz ember hallgatja, ahogy a EU-konform ajtók sípolnak, amikor a vonatokat takarító személyzet dolgozik és fel-le száll vagy kitámasztják az ajtókat partvissal, felmosófával vagy vödörrel,
- búgnak a légkondicionáló-berendezések, mert a meleg éjjeleken a nyitott ajtók mellett temporálni kell az utastereket,
- a Desiro motorja csendes, modern és környezetbarát. Ellenben az éjszakai járatás olyan vibrációt okoz, hogy folyamatosan remegteti a panelek ablakait.
- joga van a Suzukinak az ezeréves Dacia tolató-mozdonyával nyikorogva és döngve áttolatni üresen az állomáson, majd megrakva ide-oda csikorogni. Kifejezetten okos és bölcs döntés volt a tehervágányt az állomás déli végére áthelyezni. Így talán a kertes házban elők zajterhelése kisebb lehet, kérdés, hogy a buszok mennyire lesznek hangosak. Azzal, hogy a személyforgalmat felviszik az állomás fogadóépületéhez, a lakótelep megkapja a teherforgalmat?
- Szeretik az itt élők azt is, amikor az erdészet munkatársai hétvégén, reggel 6 órától kongva „beledobják” az első rönköket az üres vagonokba. Ha már van fa a vagonban, akkor már csak a darus teherautó alapjárata rázza az ablakok üvegeit…

Szórakozás

- Igénylik az erre élők azokat az „eszmefuttatásokat”, amelyek a raktárépületből kialakított szórakozóhely művészbejárójában hangzanak el,
- szeretik annak a tűznek az illatát, amely a szemközti kocsma kerthelyiségéből száll fel a panellakásokba

Dolgoznak

A Schweidel József utca jelenleg egyetlen csendes estéje a vasárnap. Ez az egyetlen nap, amikor este 11 körül nem kezdenek el döngetni az autóbuszok a Suzuki irányába, hogy percekkel éjfél előtt, munkásemberekkel megtömve száguldjanak vissza.

Élet

- Szellőztetni nem nagyon lehet, mert a zaj édestestvére a por is. Nincs az a zajvédő fal, amely a hanggal együtt megfogná a port is. Itt is emberek élnek! Közülük sokan idősek és betegek, nem beszélve a sok fiatal családról, ahol pici babák is vannak.
- A zajárnyékoló fal az anyag szerint az állomás nyugati oldalára épül. Ez nem a lakótelep, hanem a kertes-házas rész, amit már a kezdetek óta egy fás-sáv választ el a vasút területétől.
- Nagyon úgy fest, hogy sem a polgármestert, sem a körzet fideszes önkormányzati képviselőjét nem érdekli a választóik sorsa.

A projekt főbb elemei a következők:

- új autóbusz pályaudvar épül – derék dolog, de milyen áron?
- a meglévő vasútállomási terület a személyforgalom igényeinek megfelelően alakul át – ha már új épül, akkor ez alap
- új teherforgalmi vágánycsoport épül Esztergom vasútállomás déli végénél – zajvédő falnak megmarad az alábbi képen látható gyönyörűség:

Zajvédő falnak megmarad az alábbi képen látható gyönyörűség

- az előző két ponthoz kapcsolódóan a biztosítóberendezés átalakításra kerül – nyilván
- 680 m hosszon új megközelítő út épül – nagyszerű

A tervezett összekötő út nyomvonalát nem látjuk a látványterveken, így még kérdés az is, hogy mit jelent az, hogy „Kincses patak utca, Kincses patak térségében”? Két képzeletbeli nyomvonalat tartunk elképzelhetőnek, pirossal és kékkel jelöltük. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb az összekötő útról is lesz valami információ.

Két nyomvonal, vagy egy harmadik?
Nagyobb méretért kattintson a képre!

Baross Gábor utca rendezése az állomás térségében – végre

A Felvételi épület átépítésre, korszerűsítésre kerül az intermodális csomópont igényeinek megfelelően – alap

Lebontják a tábla mögötti épületet
A tábla mögötti épületet elbontják – a látványterveken már nincs rajta

B+R, K+R parkolók létesülnek az intermodális csomópont területén – a gányolt kivitelezésről itt olvashatnak
Zajárnyékoló fal létesül a nyugati oldalon – legalább a kertes-házas részre gondoltak
A fejlesztés eredményeként megszűnne a jelenlegi buszpályaudvar a Simor János utcában. - logikus

Mi ezzel a baj?

Átgondolatlan, nem jövőbe tekintő és földszintes terv ez. Megint úgy fogadnak el a döntéshozók valamit, hogy kihagyják belőle az embereket. Miért?

A fenti felsoroláshoz szervesen kapcsolódik az alábbi kép. Kékkel jelöltük azt a területet, ahol valamiféle ipari tevékenység folyik. Látható, hogy gyakorlatilag „körbevállalkozták” a Kovácsi-lakótelepet. A hosszú évek során kialakult helyzet úgy hat ez az itt élő emberek ezres közösségére, mintha megtűrt polgárai lennének csak Esztergomnak! Gettóban élnek egy gyár udvarán!

Ipari park 
Nagyobb méretért kattintson a képre!

Fejleszteni

Az új buszpályaudvart megkapják a Budapesti utca és környékén élők, a teherforgalom zaja marad a Schweidel József utcában élőknek a jelenlegi tervek szerint.

Barátunkkal, a Photoshop programmal készítettünk a fenti kép alapján egy olyat, ahol eljátszunk az ideális gondolattal. Szaggatott vonallal jelöltük a tervezett összekötő út nyomvonalát (csak illusztráció) és az egész állomást, avagy intermodális csomópontot pár kattintással áthelyeztük oda, ahová erkölcsi aggály nélkül illett volna tervezni azt!

Nézzék csak! Zöldterületet álmodtunk a régi állomás helyére.

Álmainkban... 
Nagyobb méretért kattintson a képre!

Régi állomásépület

Számtalan módon újra lehetne hasznosítani az ingatlant, ha a MÁV lenne olyan kegyes és lemondana róla Esztergom javára. Hány egyesület, civil szervezet, sportkör és szakkör van, amelyeknek folyamatosan gondot okoz a helyszín? Ez csak egy felvetés, ha lenne ilyen forgatókönyv, egészen biztos nem lenne kreatív ötletekben hiány.

Újabb torzó

A nagy elánnal belengetett TESCO-buszpályaudvar torzóvá nemesül? Elvégre ezen a környéken nincsen sok még. Kíváncsian várjuk a 2013. augusztus 29-én tartandó képviselő-testületi ülés 9. napirendi pontját, amikor független polgármesterünk előterjeszti gondolatait az Esztergomi Intermodális Csomópont kialakításával kapcsolatban!

Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy tetszik, nem tetszik, Esztergom szavazóképes lakosságának nagyjából a harmada él panelben. Ezen társadalmi csoport nem elhanyagolható számban él az érintett területen. Tessék ezen kicsit elgondolkozni!

Rövidlátás

Emlékeznek még a cikk elején az autós hasonlatra? Vannak dolgok, amiknek jól áll a változatlanság.

Ha már a mi életünkben eljött az idő, amikor korszerűsítünk egy százéves vasútvonalat, amikor jut pénz felújításra és új dolgok építésre, miért a régit fejlesztjük tovább? Amikor ezt a vasutat átadták, kisebb volt a város. Eleink a város szélére tervezték és építették fel a vasútállomást. Közben sok év eltelt, növekedett a város is. Épp' ezért nem értjük, hogy a jelenlegi nagyszabású fejlesztés keretein belül miért nem követték a régieket abban, hogy kijjebb helyezik az állomást?


 

Kommentek

h i r d e t é s