h i r d e t é s

Irredenta játszóház

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Irredenta játszóház

2023. január 08. - 11:16

Novák Katalin, a Nemzet Bábája, a meghívottak közül egyedüliként, nem ment el a szlovák állam megalakulása (a szétválás) harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre, Pozsonyba.

Novák Katalin - Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Holott tök fölöslegesen, a fiacskájával tett magánjellegű- és hivatalos utakkal vegyesen regnálásának, kezdete óta, vagyis az elmúlt bő fél évben, államköltségen egyébként körbecsavarogta a fél világot,

Nyilván a gazdája utasítására, a honi nyilasoknak tett gesztusként maradt távol.

Azzal se törődve, hogy a diplomáciai protokollt súlyosan sértő, barátságtalan, sőt ellenséges megnyivánulásként értékelhető, a szlovák állam létét és szuverenitását megkérdőjelező magatartásának következményeit a jövőben a két ország kapcsolatai bánják majd, és a levét a szlovákiai magyarság fogja meginni. De hát, az ilyesmi nem izgatja őket!

Ámbár Orbán, aki XVI. Benedek felravatalozása alkalmából, vagy inkább ürügyén kis kirándulást tett Rómában, ahol is az adófizetők pénzén telizabálta magát a tenger gyümölcseivel a város egyik luixuséttermében (tán azért a Vatikánba, a ravatalhoz is beugrott) feltehetően észbe kapott (vagy rászóltak).

Miután kifejtette, hogy Magyarországból regionális középhatalmat akar fabrikálni – mely ötlete a magán-fegyverbizniszt és a honi talpasok ovációját, mint tiszta hasznot leszámítva ötszáz éve elhamvadt, és természetesen csak összes szomszédunk szuverenitása elleni kihívásnak minősülhet – mégis gondolt egyet, és elballagott Pozsonyba.

Végül egyetlen ember járt jól Novák faragatlan, a diplomáciai protokollt sértő távolmaradásával: Čaputová szlovák államfő, e szuverén, liberális, demokrata politikus.

Nem kellett jattolnia rövid pórázon tartott magyar kartársnőjével.

Novák egyébként, Semjénnel és Erdővel részt vesz XVI. Benedek temetésén. Ebből az alkalomból vigyorgó szelfit tettek közzé a delegációról.

Mintha lagziba vagy bálba készülődnének!

Nekünk egyetlen dilemmánk maradt a Fidesz-fülbevalót kihízott kosztümre váltó nőszeméllyel kapcsolatban: vajon civilizáltabb az öltözéke, mint a roggyantós nadrág?

Novák egyébként - mentségére legyen mondva - nem ért rá Pozsonyba utazni.

Sokkal fontosabb elfoglaltsága támadt! Sürgősen elnöki kegyelemben kellett részesítenie a nyilas, terrorista Budaházy Györgynek egyelőre csak a bűntársait. Persze, megspendírozom: ami késik, nem múlik!

Orbán kis militarizmusáról pedig egy régi, még a szovjet időkből való vicc jut eszembe:
Mi az? Kicsi, piros és ugrál. Az Albán Kommunista Párt!

(Újszülöttek kedvéért: akkoriban, Moszkva és Peking ellenséges viszonya évtizedeiben Albánia szakadárként maóista, Kína-barát politikát folytatott.)

Aki pedig tovább akar nevetni, ahelyett, hogy a fogát csikorgatná kétségbeesésében, annak egy ősrégi francia vígjátékot ajánlok a figyelmébe:
Az ordító egér.

Címkék: 

Kommentelne? Kattintson ide!