fbpx Isaac Asimov megjósolta a jövőt egy amerikai tévéműsorban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Isaac Asimov megjósolta a jövőt egy amerikai tévéműsorban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Isaac Asimov megjósolta a jövőt egy amerikai tévéműsorban

2021. november 06. - 09:19

 

A sci-fi író ráadásul született komédiásnak bizonyult, David Letterman alig tudott lépést tartani vele.

Isaac Asimov - Forrás: Don Giller/YouTube

1980-ban a Newsweek hasábjain Isaac Asimov a tudatlanság kultuszáról írt az Egyesült Államokban. A cikkhez mellékelt szerzői életrajzban az szerepelt, hogy Asimov biokémia professzor a bostoni orvosi egyetemen, valamint 212 könyv írója, amik legtöbbje a szélesebb közönségnek szól különböző tudományos témákról. Mivel Asimov egyébként azt gondolta, hogy az USA-ban “alig tud valaki olvasni”, azt gondolhatnánk, hogy a tévéhez aztán végképp semmi köze nem volt. És ebben tévednénk.

Az Open Culture gyűjtése szerint egy cikkében szórakoztatóan lealázta az Alf című sorozatot, emellett pedig tökéletes tévés figura volt. Először 1968-ban jelent meg a képernyőn Johnny Carson Tonight Show-jában, majd további alkalmakat követően az egyik legemlékezetesebb szereplése az amerikai televíziózás történetének legendás műsorában, a The David Letterman Show-ban volt 1980-ban - ugyanabban az évben, amikor a tudatlanság kultuszáról is írt.

Az adásban az akkor 60 éves Asimov született komikusnak bizonyult, a 33 éves Letterman alig tudott lépést tartani vele. Az interjúban egészen sokféle témát érintettek, a popkultúrától az orvostudomány és az űrutazás jövőjéig (Asimov például méltatta a Csillagok háborúját).

Ám Asimov nemcsak szórakoztatni akart. Feltett szándéka volt, hogy edukálja is a nézőket. Az Alapítvány tudós hőséhez, Hari Seldonhoz hasonlóan hitt abban, hogy meg tudja jósolni, hogyan fejlődik az emberiség. Bár a nyolcvanas években még mindig nagyon távolinak tűnt, Asimov például biztos volt benne, hogy a technológia hamarosan lehetővé teszi, hogy olyan zsebszámítógépeink legyenek, mint amikről 1950-ben írt. (konyvesmagazin.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s