h i r d e t é s

Ismeretlenek nyitották ki az ellenzéki politikus vagyonnyilatkozatait

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ismeretlenek nyitották ki az ellenzéki politikus vagyonnyilatkozatait

2017. február 22. - 10:35

 

Hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaélés bűntette kísérletének, valamint foglalkozás, illetve közmegbízatás felhasználásával elkövetett levéltitok megsértése vétségének gyanúja miatt tett feljelentést Király József az MSZP országos elnökségi tagja, a városi MSZP frakció vezetője a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségen.

Király, mint városi képviselő 2017. január 26-án leadta a saját, illetve hozzátartozói vagyonnyilatkozatát a kecskeméti polgármesteri hivatal kijelölt ügyintézőjének. A vagyonnyilatkozatokat az előírásnak megfelelően a helyszínen lezárt és a lezárás helyén több helyen aláírt borítékban kerültek átadásra, akárcsak az elmúlt években. Az idei vagyonnyilatkozat leadásakor a városháza humánpolitikai csoportvezetője közölte a szocialista politikussal, hogy szeretné visszaadni a Zombor-érában leadott, 2010. évi és azt követő vagyonnyilatkozatait. A képviselő ekkor észlelte, hogy 2010 évi saját vagyonnyilatkozatának borítékjának széle teljesen fel volt vágva, a 2011-es ugyancsak, a 2012-es saját, valamint hozzátartozói vagyonbevallása pedig egy új borítékban volt már, nem abban, amiben leadta, hiányoztak róla a lezárás helyén lévő aláírásai. Észrevételeiről jegyzőkönyv készült - olvasható a Hírösvény portálon.

Az önkormányzat értetlenül áll az eset előtt, mert a jogszabályok értelmében a képviselő és az együtt élő hozzátartozó vagyonnyilatkozatát az önkormányzatnak a szervezeti és működési szabályzatában kijelölt bizottsága, az úgynevezett vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság tartja nyilván, illetőleg ellenőrzi.

Abban is megegyezik mindkét törvényhely, hogy a képviselő vagyonnyilatkozata közérdekből nyilvános, míg a hozzátartozó vagyonnyilatkozata nem nyilvános, abba csak a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság tagjai és csak ellenőrzés céljából tekinthetnek bele. 

Király tudósítónknak elmondta: ha vizsgálat indult volna ellene, illetve, ha bárki is egyéni adatigényléssel tekintett volna bele a vagyonnyilatkozataiba, arról az önkormányzatnak hivatalos úton tájékoztatnia kellett volna, de ilyen nem történt, mert sem vizsgálat, sem adatigénylés nem érkezett a hivatalhoz a vagyonnyilatkozataival kapcsolatban.

Hozzátette: szeretné, ha kiderülne a nyomozás során, hogy  a vagyonnyilatkozatokat tartalmazó négy boríték felbontása haszonszerzési célból történt-e?

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője a Hírösvénynek azt mondta: A feljelentés értékelése folyamatban van, a nyomozás elrendelése kérdésében döntés még nem született.


 

h i r d e t é s