h i r d e t é s

Ismét nagyot nőtt Ukrajnában a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét nagyot nőtt Ukrajnában a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma

2020. április 12. - 12:58

 

Ukrajnában egy nap alatt tíz új esettel, 83-ra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma vasárnapra, az igazolt fertőzötteké pedig 266-tal 2777-re - közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 89-en gyógyultak fel.

A kép illusztráció! - Forrás: Reporters sans frontières

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos vasárnapi online sajtótájékoztatóján közölte, hogy az újonnan igazolt fertőzöttek között 26 gyerek van. Az elmúlt napban 650 koronavírus-fertőzésgyanús esetet azonosítottak, köztük 54 gyermeket. Egy nap alatt kilenc embert kellett lélegeztetőgépre kapcsolni, így jelenleg 54-en használnak lélegeztetőgépet, kiskorú nincs közöttük. Megjegyezte még, hogy a felgyógyultak között hét egészségügyi dolgozó van.

Ljasko közölte, hogy Ukrajnában jelenleg 3 százalékos a halálozási arány a betegség szövődményeinek következtében, az elhunytak 85,5 százaléka 50 évesnél idősebb volt, 82 százalékuk egyidejűleg más, krónikus betegségben is szenvedett.

A tisztifőorvos biztosított afelől, hogy mindenkitől, aki Covid-19 betegségre jellemző tüneteket mutat - ami elsősorban a magas láz, a köhögés és a nehézlégzés -, mintát vesznek, és laboratóriumba küldik tesztelésre. Kijelentette, hogy egyelőre az ukrán egészségügyi rendszer elbír a Covid-19 okozta megterheléssel.
Az ukrán fegyveres erők illetékesei vasárnap közölték, hogy a hadseregben már 18 fertőzöttet regisztráltak és egy halálos áldozatot. Eddig egy katonaorvos gyógyult fel a betegségből. Szombati közlés szerint az egyesített hadműveleti erők kötelékébe tartozók, azaz a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében szolgálatot teljesítő ukrán katonák között egyelőre nem találtak fertőzöttet.

Vitalij Klicsko főpolgármester a Facebookon arról számolt be, hogy Kijevben egy nap alatt 20 új fertőzöttet regisztráltak - köztük egy egészségügyi dolgozót -, velük együtt 416-ra nőtt a fővárosban a fertőzöttek száma, és jelenleg négyen állnak kórházi kezelés alatt.

Jepifanyij metropolita, az egyesített ukrán ortodox egyház vezetője szombat esti Facebook-üzenetében otthonmaradásra szólította fel a híveket az ünnepek idejére. "A legfelelősségteljesebb módja most a hozzánk közel állókról való gondoskodásnak az, ha otthon maradunk és korlátozzuk önmagunkat" - fogalmazott az egyházi vezető. Hangsúlyozta, hogy a karanténkorlátozások miatt az idén április 12-re eső virágvasárnapon, a hagyományos ortodox fűzfaág szentelésére tartott szertartásokon nem gyűlhetnek össze a templomokban, az ukrán ortodox egyház papjai viszont imáikban ott lesznek minden hívő ember mellett. Az ukránok egyébként régóta hisznek a fűzfa gyógyító erejében és abban, hogy távol tartja a betegségeket. Az ortodox húsvét idén április 19-20-ra esik. (MTI)


 

h i r d e t é s