h i r d e t é s

Ismét nem működik a sorompó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ismét nem működik a sorompó

2018. február 15. - 07:51

Bár folyamatos a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása/korszerűsítése/villamosítása - van a vonalon egy veszélyes vasúti átjáró, ahol gyakran elromlik a sorompó.

Az esztergom-kertvárosi sorompó - Forrós: Google Instant Streetview

Sajnos szokás szerint nem működik a 117-es út, esztergom-kertvárosi szakaszán lévő fénysorompó (Retek utca). A szakembereknek (a korábbi esetek figyelembe vétele mellett - a szerk.) általában beletelik néhány napba a hiba elhárítása. Reméljük, most nem így lesz.

Vezessenek óvatosan, vigyázzanak magukra!

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának reakciója (2018. február 16. 12:53)

Az elmúlt egy hónapban az átépítések következtében a sorompó 4-szer hibásodott meg, ebből az első két alkalommal a szakemberek 5-10 percen belül helyreállították. Továbbá tegnap történt két meghibásodás, melyeket kollégáink 60, illetve 90 perc alatt kijavítottak, így a sorompó jelenleg is üzemszerűen működik.

Üzemzavar esetén a közút felé nincs fényjelzés (a készülék sötét), ugyanakkor a csapórúd lassan (kb. 90 másodperc alatt) felnyílik. A csapórúd azért nyílik fel lassan, hogy a KRESZ betartásával, a csapórudak kikerülése (szlalomozás) nélkül át lehessen haladni az átjárón, és a fénysorompó jelzése ne okozzon tartós fennakadást a keresztező közúton. A biztonság érdekében ilyenkor a vonatokat is értesítik, és az átjárót fokozott figyelemmel, max. 15 km/órás sebességgel, szükség esetén hangjelzés adásával közelíthetik meg, figyelemfelhívás céljából. Az előírások és az autóvezetők részéről a KRESZ betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakul ki vészhelyzet, illetve nem történhet baleset.

Fontos, hogy a  közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. Továbbá az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Amennyiben piros jelzés van, az útátjárón  nem szabad áthaladni. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni. A sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti, a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.

A vasúttársaság köszöni az autósoknak, hogy betartják a vonatkozó közlekedési szabályokat és meggyőződnek a vonatok közeledéséről.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s