h i r d e t é s

Itt-ott napsütéssel indul a szerda, de utána eső tarolja le az országot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Itt-ott napsütéssel indul a szerda, de utána eső tarolja le az országot

2019. május 29. - 06:11

 

Szerdán délelőtt kezdetben több-kevesebb napsütésre számíthatunk, majd ismét elkezdődik a gomolyfelhő-képződés. - írja az Időjárás.hu.

Napfelkelte a Zala megyei Hahótnál 2019. május 26-án. Forrás: MTI Fotó: Varga György

Elszórtan záporok is kialakulhatnak.  Délután tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, többfelé lehet zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél. 17, 22 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szerdán a nyugati tájakat egy hidegfront közelíti meg, de csak este éri el térségünket. Keleten még fülledtebbé válik a levegő, emellett tovább folytatódik a változékony időszak! - írja a meteoklinika.hu

Szerdán is tovább tart a változékonyság, mely egyre inkább kimeríti a szervezetet. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a párásság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő.  Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk. Amennyiben lehetősége adódik rá, akkor pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat!

Keleten a növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

A nap folyamán fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

Estétől északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hidegfronti hatás kezdődik, ami a következő nap humánmeteorológiai helyzetét is meghatározza majd.

11 és 15 óra között az UV-sugárzás a naposabb keleti tájakon erős lesz, meghaladja 6-os értéket, akár pár perc alatt is leégést szenvedhet! Használjon magas faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje!

A közlekedők keleten a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarokban pedig viharos széllökések is előfordulhatnak!

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, fejfájás, légszomj. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s