h i r d e t é s


Jéglavina pusztított az Alpokban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jéglavina pusztított az Alpokban

2017. szeptember 10. - 16:08

 

Svájcban több mint 220 embert kitelepítettek.

A gleccserolvadás megfékezésére óriási takarókkal borították be a Rhone-gleccser barlangjának a bejáratát és környékét a svájci Uri kantonban a Furka-hágó közelében. Az óriástakarókkal a jeget próbálják megvédeni a napsugaraktól - Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Urs Flüeler

Leszakadt vasárnap a svájci Wallis kantonban elterülő Trift-gleccser egy része, de a gleccserjéglavina az előzetes félelmek ellenére nem érintett lakott területeket – közölte a helyi rendőrség.

Elővigyázatosságból több mint 220 lakost kitelepítettek a svájci hatóságok a Trift gleccser térségéből az 1600 méter magasan fekvő Saas-Grund településről és lezárták a térségbeli közkedvelt kiránduló utakat, hegymászó útvonalakat.

A Trift-gleccser nyelvének mozgása felgyorsult – figyelték meg geológusok a közelmúltban –, naponta mintegy 130 centimétert csúszott.

Az omlása veszélyeztette Saad-Grundot települést is, amely közvetlenül az alpesi ország déli részén húzódó gleccser alatt terül el. Szombaton a gleccser mozgása továbbgyorsult és vasárnapra virradóra egy része lavinaszerűen leomlott.

Az emberek már vasárnap visszatérhettek otthonaikba, mert a jéglavina végül nem érintette Saas-Grundot. A rendőrség vasárnapi közlése szerint a Trift nyelvének egyharmada még instabil, de az érintett térséget tovább figyelik.

A Trift-gleccsert 2014 októbere óta tartják megfigyelés alatt a szakemberek, akkor a térséget három hétre lezárták a jégomlás veszélye miatt. Azóta azonban hidegebb volt a térségben, a gleccser stabilizálódott, nem jelentetett veszélyt.

Az elmúlt 30 évben az Alpok térsége jelentősen melegedett, a jégtakaró 1850 óta 54 százalékkal csökkent.

A Zürichi Egyetemen működő gleccserfigyelő világszolgálat kutatása szerint a gleccserek jégvastagsága évente 0,5-1 méterrel csökken, ami körülbelül 2-3-szor akkora, mint a 20. századi átlag. (MTI) / origo.huh i r d e t é s

betöltés...

;