h i r d e t é s

Jelentősen emelkedett az olaj ára a szaúdi támadás miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jelentősen emelkedett az olaj ára a szaúdi támadás miatt

2019. szeptember 16. - 06:41

 

Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek.

Forrás: euronews.com

Jelentősen megemelkedtek az olajárak a hétfői piaci nyitáskor a szaúdi Aramco cég létesítményei ellen a hét végén végrehajtott dróntámadások után, amelyek visszavetették a kitermelést az olajországban.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 67,28 dollárra emelkedett az ázsiai piacokon, 11 százaléknyit a pénteki záráshoz képest. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára szintén 10 százalékot meghaladó mértékben, hordónként 60,60 dollárra nőtt. Közvetlenül nyitás után mindkét típus ára magasabban is állt.

A szaúdi olajkitermelés átmenetileg több mint a felére csökkent, miután a jemeni húszi lázadók szombaton dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen. Világszinten ez 5 százalékos ideiglenes kínálatcsökkenést jelent.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este már bejelentette, hogy mivel a Szaúd-Arábia elleni támadásnak hatása lesz az olajárakra, felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén.

Az üzemekben tűz keletkezett, és a Reuters hírügynökség forrásai szerint fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban. Egy bennfentes forrás szerint az egyik támadás 5 millió hordónyi nyersolaj kitermelésében okozott zavart, ami az ország jelenlegi napi teljesítményének csaknem a fele.

Emberéletben esett kárról egyelőre nem érkezett jelentés. A tüzeket nem sokkal később sikerült megfékezni

- közölte egy szaúdi tisztségviselő. A szaúdi állami tévé korábban még azt jelentette, hogy a támadások ellenére "az ország olajexportja folyamatos". Az AP megjegyezte, hogy noha a hétvége miatt zárva vannak a tőzsdék, a Brent típusú nyersolaj ára nem változott, valamivel 60 dollár fölött van hordónként. A hírügynökségek szerint nem lehet tudni, hogy mekkora a kár.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. Becslések szerint naponta akár hétmillió hordó olajat is fel tud dolgozni.

A másik terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban a rijádi belügyminisztérium közlése szerint.

Az internetre felkerültek videofelvételek a tüzekről és a füstről, s a felvételeken fegyverropogás is hallatszik

- írták nyugati hírügynökségek. Újságírók nem tudtak közel menni a létesítményhez, hogy képet kapjanak a kárról, mert a szaúdi biztonsági erők nem engedték nekik.

A bukjaki olajfinomítót már korábban is támadták lázadók, nemcsak a jemeni síita húszik, hanem a szunnita al-Kaida terrorhálózat is megpróbált csapást mérni rá 2006-ban, de nem sikerült. Az AFP hírügynökség szerint öt hónapon belül már harmadszor érte támadás az Aramco valamelyik létesítményét. Az állami vállalat éppen most készül bevezetni részvényeit a tőzsdére.

A húszik katonai szóvivője szombaton délelőtt közölte a lázadók tévéjében, hogy embereik támadták meg 10 drónnal a szaúdi olajterminálokat. "Jogos reakció" volt ez arra, hogy Szaúd-Arábia egy arab katonai koalíció élén hadjáratot folytat ellenük Jemenben

- jelentette ki.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.

(MTI)


 

h i r d e t é s