h i r d e t é s

Jobb- és baloldali EP-képviselők közösen kérik az EBESZ-t, hogy teljes körű missziót küldjön a magyar választásokra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jobb- és baloldali EP-képviselők közösen kérik az EBESZ-t, hogy teljes körű missziót küldjön a magyar választásokra

2022. január 19. - 18:03

 

Öt különböző európai parlamenti frakció képviselői küldtek levelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ), hogy teljes körű misszió felügyelje a magyarországi választásokat, írja a Politico.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nézőpont Intézet alapításának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényen a Szépművészeti Múzeumban 2021. november 24-én. - Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Radikális baloldali képviselőktől kezdve zöldeken, liberálisokon és szociáldemokratákon át több jobbközép kereszténydemokratáig összesen 62 képviselő nyújtotta be kérését az EBESZ-hez. A levelet a magyar ügyekben nagyon aktív német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund jegyzi, de aláírta többek között a finn EPP-tag Petri Sarvamaa, valamint az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke, Katarina Barley is.

Öt politikai csoportból és 19 különböző országból érkezünk. De közösen aggódunk amiatt, hogy a választásokat nem a legmagasabb demokratikus normák között rendezik meg

– írták a képviselők a levélben, melyet a Politico szerzett meg.

A képviselők rámutattak arra, hogy a korlátozott létszámú EBESZ-misszió már 2018-ban arra jutott, hogy "a megfélemlítő kampányretorika korlátozta az érdemi vitáknak szánt teret, és csökkentette a választók képességét a megfontolt döntéshozatalra". Sőt, szerintük a kormányzat „tájékoztató” kampányai jelentősen veszélyeztették a tisztességes választási versenyt.

"A választásokat megelőzően még több, súlyosan aggasztó fejleményt tapasztaltunk" – utaltak ezzel a képviselők többek között a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot folyamatos meghosszabbítására, a fiktív lakcímek regisztrációs lehetőségére, valamint más intézkedésekre, melyek a hatalmat segítik.

Múlt csütörtökön ugyanilyen kérést intézett az EBESZ-hez húsz magyar civil szervezet, többek között az Amnesty International, az Eötvös Károly Intézet, a K-Monitor, a Helsinki Bizottság, a TASZ és a Védegylet is. Szerintük is nagyobb veszélyben lehet a korábbiakhoz képest is a választás tisztasága, ráadásul a szoros verseny és a politikai táborok heves szembenállása, valamint a választások tisztaságába vetett közbizalom hiánya miatt is szükség lenne szerintük az EBESZ teljes körű választási missziójára.

Ha az európai szervezet valóban teljes körű missziót küldene az április 3-ára kitűzött választásokra, az példátlan lenne az Európai Unió történetében, hiszen eddig még egyetlen uniós tagállamba sem küldtek teljes körű missziót.

Ezzel kapcsolatban nem reagált a Politico megkeresésére a magyar kormány, de Kovács Zoltán kormányzati kommunikátor a Hír TV-ben kedden azt mondta, semmi ok az aggodalomra a választásokkal kapcsolatban. Az államtitkár szerint a 2010 után aránytalanabbá tett választási rendszer pont hogy „arányosabb” lett, az ellenzék pedig csak azért félti a választás tisztaságát, mert ők is arra számítanak, hogy veszíteni fognak.

Azonban nem csak a belföldi tényezők miatt kerülhet veszélybe a választások tisztasága: a Városháza-ügyet kivizsgáló önkormányzati bizottság hétfői meghallgatásán szóba került, hogy egyes külföldi erőknek, például az oroszoknak minden okuk meglenne arra, hogy belenyúljanak abba, ki nyer áprilisban:

Az Oroszországi Föderáció szempontjából kulcsfontosságú a közelgő választás. Nagyon furcsa lenne, ha nem próbálna meg a rendelkezésre álló eszközökkel befolyásolni a végeredményt

– mondta Rácz András Oroszország-szakértő, hozzátéve, hogy Moszkva érdeke azt kívánja, hogy az Orbán-kormány maradjon hatalmon. (Telex)


 

Kommentek

h i r d e t é s