h i r d e t é s

Jön itt minden: néhol mínusz 10 fok lesz, de a nap is kisüthet és hózápor is ránk borulhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jön itt minden: néhol mínusz 10 fok lesz, de a nap is kisüthet és hózápor is ránk borulhat

2019. december 03. - 06:19

 

A következő éjszakákon zúzmarás köd képződik és lesz, ahol -10 fok alá hűl a levegő. Az alacsonyszintű rétegfelhőzetből hószállingózás előfordulhat, de északkeleten a nagyobb városokban ipari havazásra is számítani kell. - írja az idojaras.hu.

Macska a hóesésben a Pócsmegyerhez tartozó Surányban 2019. december 2-án. MTI/Mohai Balázs

Kedden délelőtt az északkeleti tájakon tartósan megmaradhat a zúzmarás köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet. A rétegfelhőzetből hószállingózás várható, az ipari városokban ipari havazás is előfordulhat. Az ország más részein változóan felhős lesz az ég, legfeljebb egy-egy hózápor alakulhat ki. Délután északkeleten lesz, ahol zúzmarás köd nehezíti a közlekedést. Az ország más részein a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható, elvétve alakulhatnak ki futó hózáporok, északkeleten ipari havazás. A légmozgás időnként megerősödik, a délutáni csúcsértékek -2, +6 fok között alakulnak, északkeleten lesz a leghidegebb. A szeles és hófödte tájakon gyenge vagy közepes hófúvás kialakulhat.

Orvosmeteorológia

Kedden nem érkezik front, de a hideg téli idő folytatódik, sőt! Az egyre hidegebb reggelek és délutánok miatt a megfázásveszély fokozott. - írja a meteoklinika.hu.

Kedden nem érkezik fölénk időjárási front, a havazást okozó mediterrán ciklon is elhagyta térségünket. Anticiklon épül ki felettünk, amely a következő napokon jellemzően csapadékmentes időt okoz. A hideg levegő megérkezett és most nyugalomba jut, amelynek köszönhetően éjszakánként erőteljesen lehűl a levegő és a nappali felmelegedés is mérséklődik. A hajnali órákra +1, -10 fok közé süllyed a hőmérséklet, emiatt az ízületi bántalmakkal élők intenzív panaszokkal ébredhetnek. Végtagfájdalmak esetén kezdje a napot egy átmozgató tornával napközben pedig alkalmazzon meleg borogatást. A meghűléses megbetegedések kockázata az elkövetkezendő időszakban egyre inkább nő, a réteges és vastag öltözet mellett szükség lesz a sapkára és a sálra is! Gyermekét is öltöztesse fel megfelelően, mert a kisebbek szervezete még érzékenyebb a fagyos időre.

Az északnyugati irányú szél a Dunántúlon és a középső tájakon megélénkül, időnként megerősödik, ezeken a területeken nő a szélterhelés. A szélre érzékenyek körében kínzó fejfájás jelentkezhet, valamint ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

Csapadék nem zavarja a szabadtéri programokat, de a hideg időben nem ajánlott hosszabb időt a szabad levegőn tölteni.  A hő- és komfortérzet alacsony és ezen az erős szél még tovább ront.  Északkeleten napközben is fagy várható, az ország ezen részein a délután folyamán is javasolt meleg helyen tartózkodni.

Az immunrendszer erősítése kiemelten fontos az év ezen időszakában. A megfázást megelőzheti azzal, ha megerősíti szervezetét fokozott vitaminbevitellel vagy a rendszeresen alkalmazott fényterápia segítségével.

A légszennyezettség közepes, északkeleten várhatóan jelentősen romlik a levegő minősége. A légszennyezettség csökkentéséhez nagyban hozzájárulhat azzal, ha elkerülni a háztartási hulladékok és a fosszilis tüzelőanyagok égetését!

A közlekedés során ködös területekre, csúszós útszakaszokra, és a havas tájakon gyenge hófúvásra készüljön! A balesetveszély nagy, az utakon fokozott figyelem javasolt!

Vezető tünetek a mai napon: Ízületi panaszok, nagy megfázásveszély. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s