h i r d e t é s

Jóváhagyta a nemzetiségi listás szavazólapok mintáit az NVB

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Jóváhagyta a nemzetiségi listás szavazólapok mintáit az NVB

2022. március 07. - 18:12

Jóváhagyta az országos nemzetiségi listás szavazólapok mintáit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn.

Nemzetiségi listás szavazólapok a Nemzeti Választási Irodában 2022. március 7-én. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jóváhagyta a nemzetiségi listás szavazólapok mintáit. - Fotó: MTI/Mónus Márton

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos nemzetiségi listákat, és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepel-e rajta a jelölőszervezet, valamint a listán lévő jelölt neve.

Az NVB a 12 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) esetében külön-külön fogadta el az országos nemzetiségi listás szavazólap képét, mivel minden nemzetiségi választópolgár csak a saját nemzetisége szavazólapját kapja majd meg a szavazáskor. (Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthatott nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.) A fektetett, A/4-es méretű nemzetiségi listás szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, a bélyegzőlenyomat elhelyezésére szolgáló terület megjelölése a szavazólap bal felső sarkában, a választás megnevezése (országgyűlési képviselők választása) és a szavazás napja (vagyis április 3.).

A nemzetiségi listás szavazólap tartalmazza a lista nevét, a szervezet logóját, alatta a szavazásra szolgáló kört, majd a jelölő szervezet nevét, valamint a listán szereplő első öt jelölt nevét (amennyiben a jelölőszervezet ötnél kevesebb jelöltet jelentett be, akkor csak azok nevét tüntették fel a szavazólapon). A szavazólapon tájékoztatás is olvasható, hogy érvényesen szavazni csak egy listára lehet, illetve, hogy érvényesen szavazni a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet. Az adatok és a tájékoztatások az adott nemzetiség nyelvén is fel vannak tüntetve a szavazólapon. Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen - egynapos jogorvoslati határidővel - bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához. (MTI)